◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Țările de Jos și sinceritatea

Alegerile parlamentare

Liderul de extremă dreapta Geert Wilders a câștigat alegerile parlamentare (EXIT-POLL | Cutremur în politica europeană – ‘Trump al Olandei’ a câștigat alegerile (stiripesurse.ro), postat pe 22 noiembrie 2023: formațiunea sa, Partidul pentru Libertăți (PVV), a obținut 35 din cele 150 de locuri în parlament, mai mult decât dublu față de numărul câștigat la alegerile din 2021, potrivit unui sondaj exit-pol. Printre altele, Wilders vrea să interzică moscheile și să părăsească UE.

Alianța Muncitorească-Verde a lui Frans Timmermans s-a clasat pe locul al doilea, câștigând 26 de locuri, un salt mare față de cele 17 actuale. Dilan Yeşilgöz, succesorul prim-ministrului în exercițiu Mark Rutte, în funcția de șef al VVD, un partid de centru-dreapta, a câștigat 23 de locuri. Victoria lui Wilders aduce o schimbare dramatică de direcție, după cele patru guverne consecutive de centru, formate de Mark Rutte. Întrebarea care se pune acum, însă, este dacă alte partide sunt dispuse să i se alăture lui Wilders pentru a forma o coaliție, având în vedere că, în ciuda faptului că a ieșit câștigător, nu are o majoritate generală în Parlament.

Pe coloana sonoră a filmului „Rocky”, Geert Wilders și-a întâmpinat susținătorii într-o cafenea de pe coasta olandeză, cu un zâmbet larg: „Alegătorii au vorbit în această seară și au spus că s-au săturat. Ne vom asigura că alegătorii olandezi vor fi puși din nou pe primul loc”, a spus el, precizând că PVV lucrează pentru a aduce mai mulți bani în portofelele oamenilor și pentru o mai bună securitate a acestora. El a întins o mână către alte partide, spunând că acum este timpul să lucreze împreună și să găsească răspunsuri. Wilders a sugerat că ar fi dispus să facă un compromis cu privire la idealurile sale antimusulmane de dragul de a intra la guvernare: „Înțeleg foarte bine că partidele nu vor să fie la guvernare cu un partid care dorește măsuri neconstituționale. Nu vom vorbi despre moschei, Coran și școli islamice”. Retorica anti-islamică a lui Wilders a fost o parte clară a programului său de guvernare: PVV a propus interzicerea moscheilor și a Coranului,  precum și interzicerea pălăriilor islamice în clădirile guvernamentale. De asemenea, eurosceptic de linie dură, Geert Wilders a propus organizarea unui referendum – „Nexit” – privind ieșirea din UE…

 

Prințul Bernhard a fost membru al Partidului Nazist

Prinţul Bernhard, tatăl regelui Willem-Alexander al Olandei, Bernhard de Lippe-Biesterfeld de Olanda, cel care a întemeiat Grupul Bilderberg, a fost membru al Partidului Nazist (Tatăl regelui Olandei a fost membru al partidului nazist – un istoric i-a găsit legitimația în arhive (stiripesurse.ro), postat pe 4 octombrie 2023): un istoric i-a găsit legitimaţia originală în arhivele casei regale: istoricul Flip Maarschalkerweerd a fost director al arhivelor şi a descoperit documentul între actele private ale prinţului, născut în Germania în 1911 şi decedat în 2004.

Prințul Bernhard, consort al reginei Juliana a Olandei, a negat întotdeauna că a făcut parte din partidul nazist, condus de Adolf Hitler. Prinţul s-a prezentat chiar ca luptător în rezistenţa olandeză, deşi a fost acuzat de simpatii naziste. Nu este clar de ce nu şi-a distrus legitimaţia de membru al NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei – Partidul Naţional-Socialist al Muncitorilor Germani, denumirea oficială a formaţiunii).

Înainte de a muri, prinţul a susţinut într-o serie de interviuri pentru ziarul De Volkskrant că poate declara „cu mâna pe Biblie: nu am fost niciodată nazist. Nu am plătit niciodată cotizaţii, nu am avut niciodată legitimaţie de membru”: încă din 1996, istoricii au găsit o copie a legitimaţiei sale de membru de partid la New York, însă Bernhard a susţinut că este un fals, deşi a recunoscut că în Germania făcuse parte dintr-o unitate specială a SS.

Un schimb de scrisori ale vremii arată că Bernhard zu Lippe-Biesterfeld s-a retras din Partidul Nazist în 1936, când s-a logodit cu prinţesa moştenitoare Juliana. În 1940, Olanda a fost ocupată de Germania, iar Bernhard a plecat în exil la Londra, alături de soacra sa, regina Wilhelmina, care l-a numit comandant suprem al Armatei olandeze, implicit al Rezistenţei.

 

Sprijinul acordat jihadiștilor

Bashar Al-Jaafari, reprezentantul sirian la ONU, a denunțat în fața Consiliului de securitate următoarele (Vezi România Muncitoare, 15 mai 2021): „Trebuie să reamintim opiniei publice internaționale scandalul participării Țărilor  de Jos la susținerea organizațiilor teroriste din Siria; cum prim-ministrul olandez, Mark Rutte, a recunoscut că a intervenit personal pentru a bloca investigațiile parlamentare asupra milioanelor de dolari furnizați de guvernul său către aproximativ 22 de grupări teroriste care își desfășoară activitatea în țara mea, inclusiv pentru Al-Jabhat Al-Shamiya (Frontul Levantului)” a spus diplomatul

În primavara anului 2021, mai multe posturi de radio și televiziune olandeze au recunoscut deja sprijinul guvernului olandez pentru organizația teroristă Al-Jabhat Al-Shamiya, care a beneficiat de serviciile sale logistice între 2015 și 2018. După belgieni, olandezii sunt a doua națiune care are cei mai mulți mercenari plecați să se alăture organizațiilor jihadiste din Siria și Irak; se estimează că numărul total de luptători islamici de naționalități europene care s-au întors acasă este de aproximativ 14.000.

În februarie 2017, serviciile de informații olandeze au declarat că urmăresc zeci de copii și adolescenți olandezi care au plecat, cu sau fără familiile lor, în zone controlate de Califatul Islamic din Siria și Irak, unde au primit instruire militară, autoritățile olandeze încercând să evite radicalizarea lor și să-i convingă să se întoarcă la viețile lor normale.

Olanda a deschis o anchetă cu privire la frauda Fundației Mayday Rescue, care a finanțat organizații ale opoziției siriene cu peste 120 de milioane de dolari în contracte. Înalți oficiali olandezi au acoperit delapidarea… Ministrul olandez de externe a încercat să prevină investigațiile de fraudă, deoarece acestea ar putea crea probleme serioase țărilor NATO. Banii utilizați de Mayday Rescue Foundation provin din subvenții publice din țările NATO, precum Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Canada, Danemarca și Țările de Jos. După descoperirea finanțării, Olanda a suspendat subvențiile și a deschis o anchetă, pe care guvernul de la Haga a încercat să o păstreze secretă.

La fel ca celelalte organizații paravan, Mayday Rescue este o entitate creată în 2014 de James Le Mesurier, un spion britanic, care a participat la războiul murdar împotriva independenței irlandeze și la agresiunea militară împotriva Iugoslaviei. Le Mesurier a fost găsit în mod misterios mort la Istanbul pe 11 noiembrie 2019, la câteva zile după ce a denunțat nereguli financiare grave și falsificarea unor documente. Fundațiile lui Le Mesurier, cunoscute presei că a fi avut legătură directă cu acesta, aveau filiale comerciale în Dubai și Turcia…

 

Emilian M. Dobrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *