◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.06.2024

Rusia și piața mondială
a combustibilului nuclear (II)

Moscova nu este primul exportator de uraniu îmbogățit pe piața americană. 27% provine din Kazahstan – noua placă turnantă a extracției oxizilor de uraniu, dar sub influență rusă, chineză și foarte puțin… americană – și 25% din Canada. Restul se importă din Marea Britanie, Belgia, Japonia, Germania, Franța, dar la prețuri mai mari. Totuși, în noiembrie 2023, Rusia a fost primul exportator în Stale Unite, iar în primele 11 luni ale anului valoarea totală a exporturilor rusești a atins 1,1 miliarde dolari față de 766 milioane în 2022, anul invadării Ucrainei de către Moscova.

Federația Rusă posedă aproximativ 50% din infrastructura industrială mondială pentru îmbogățirea uraniului și este un important furnizor de echipamente pentru extracția, măcinarea și conversia oxizilor acestui metal. Potrivit lui Chris Gadomski – analist al societății de cercetare strategică Bloomberg NEF, în domeniul nuclear – ,,Rusia este unica sursă  disponibilă în comerțul internațional  pentru combustibilul HALEU – acronim al High-Assay Low-Enriched Uranium (uraniu înbogățit la un nivel superior celui convențional).  Acesta este necesar noii generații de reactori nucleari ,,modulari’’ care vor intra curând în produția civilă de serie. Departamentul pentru Energie al Statelor Unite promovează, cu subvenții majore, crearea unei rețele naționale de producție a acestui tip de combustibil utilizând fonduri de un miliard de dolari în baza Inflation Reduction Act a lui Joe Biden, act normativ din 2022, aspru criticat, în surdină, pe malul european al Atlanticului. Despre această lege am pomenit în mai multe articole, inclusiv în textul precedent privind Germania.

 

Moscova – favorizată de conjunctura mondială

Primul beneficiar al combustibilului HALEU „american’’ va fi o societate cu o anumită rezonanță în România: Terra Power. Deocamdată, HALEU se produce în cantități de laborator de către Centrus Energy, în statul Ohio. Potrivit unor date verificate parțial, 80% din comerțul mondial cu HALEU s-ar află în mâna Rosatom – colosul rusesc specializat în energie nucleară – prin societatea TENEX. Firmele neamericane concurente  Orano, franceză și Urenco, consorțiu format din societăți germane, britanice și olandeze – nu pot oferi cantități mari și la nivelul calitativ al rușilor de la Rosatom.

În context, trebuie precizat că după dezastrul de la Fukushima, multe state și-au suspendat programele privind energia nucleară iar piața materialului fisionabil s-a prăbușit.  La inițiativa directă a lui Putin, Rosatom a investit constant în producție și cercetare devenind numărul unu mondial pe segmentul de piață precizat mai sus. O duzină de state producătoare de energie nucleară depind de Rusia pentru mai bine de jumătate din consumul de uraniu îmbogățit. Deocamdată, surse alternative nu există iar eventuale investiții în domeniu ar deveni productive în 8-10 ani.

 

Scurte concluzii

La COP 28 – Conferința ONU pentru schimbări climatice din Dubai (30 noiembrie -13 decembrie 2023), 22 de țări – cu Statele Unite și Franța în frunte – s-au angajat să coopereze pentru a atinge un obiectiv extrem de ambițios: ,,triplarea capacității de producție a energiei nucleare’’. De fapt, obiectivul final este „decarbonizarea economiei globale inclusiv prin producția de hidrogen și combustibili sintetici’’. Întregul proces, care se va extinde pe 25 de ani – dacă va fi pus vreodată în aplicare – va însemna o mare ,,gură de oxigen’’ pentru cei care au monopolul producției de combustibil nuclear la preț redus. În plus, Rosatomul rusesc, că despre el este vorba, este și un mare consructor de centrale atomoelectrice.

Pentru a atinge obiectivul angajat la COP 28, SUA ar trebui să înceapă în 2-3 ani construcția a 7-8 noi reactoare. Cu combustibil importat binențeles pentru că producătorii indigeni nu vor putea ține pasul iar exportatorii au resurse limitate, cu excepția…Rosatom.

Aminteam mai sus că chestiunea nucleară apare și în scenariul alegerilor prezidențiale americane din acest an. În 2020, Biden a învins și pentru că s-a distanțat de Trump, mare susținător al enegiei nucleare. Cum va face președintele, după doar 4 ani, să demonstreze alegătorilor că atunci a greșit și acum îi dă dreptate lui Trump? Vom vedea.

 

George Miloșan

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *