◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Raport. Niciuna dintre țările din Balcanii de Vest nu are o strategie de apărare

În sectorul apărării, Croația rămâne cea mai transparentă din tot sud-estul Europei, urmată de Muntenegru, în timp ce Albania poate fi descrisă ca fiind cea mai puțin transparentă, arată un raport anual al Monitorului de Apărare din Balcani, publicat de Centrul pentru Politică de Securitate (BCSP) din Belgrad.

Când vine vorba de informații financiare, documentul citat de europeanwesternbalkans.com arată că bugetele ministerelor Apărării, ca părți ale bugetelor naționale anuale, pot fi găsite pe site-urile guvernelor din toate cele șase țări. „Cu toate acestea, bugetele diferă într-o mare măsură, croații fiind cel mai mult și albanezii cel mai puțin transparenți din perspectiva referințelor la proiecte specifice de achiziții. Toate ministerele răspund într-o oarecare măsură la solicitările de acces la informații publice”, se arată în raport.

Raportul arată că documentele strategice sunt în general accesibile, cu anumite excepții care sunt clasificate ca secrete, ca în cazul Serbiei, sau când nu pot fi obținute prin cercetare, cum ar fi unele documente din Albania și Muntenegru.

Pe dealtă parte, cercetătorul BCBP Vuk Vuksanović punctează faptul că niciuna dintre țările din Balcanii de Vest nu a adoptat încă o strategie de apărare, pilonul doctrinar al politicii de securitate a unei țări. În majoritatea țărilor din regiune, procesul de creare a documentelor strategice și implementarea acestora este un proces birocratic complicat. Vuksanović atrage atenția că principala consecință a neadoptării unor astfel de documente este că cetățenii nu au idee ce intenționează să facă guvernele. „Faptul că nicio țară din Balcanii de Vest nu a adoptat o strategie de securitate în contextul războiului din Ucraina înseamnă că nu există dezbatere despre politica de securitate în societate sau în administrația de stat”, subliniază Vukasnović. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *