◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Energiile regenerabile. Noutăți din domeniu

Bateria sodiu – sulf

Echipa coordonată de dr. Shenlong Zhao, de la Școala de Inginerie Chimică și Biomoleculară a Universității din Sydney (Australia), a folosit pentru materialele constitutive un amestec de sare topită procesată din apa de mare, ceea ce îi reduce considerabil costul (Cercetătorii au creat bateria sodiu-sulf, cu o capacitate de 4 ori mai mare decât cea litiu-ion (descopera.ro), postat și vizitat pe 13 decembrie 2022): după o serie de revizuiri în scădere ale prețului mediu al bateriilor litiu-ion de-a lungul deceniului, creșterea costurilor materiilor prime și inflația au dus la o creștere de 7% în 2022, până la 151 de dolari/kWh. „Bateria noastră cu sodiu are potențialul de a reduce drastic costurile, oferind în același timp o capacitate de stocare de patru ori mai mare. Aceasta este o descoperire semnificativă pentru dezvoltarea energiei regenerabile care, deși reduce costurile pe termen lung, a avut mai multe bariere financiare la început”, a spus dr. Shenlong Zhao. / 01:07Conceptul de celule de sodiu-sulf (Na-S) există de peste 50 de ani, dar a rămas în mare parte nepractic din cauza capacității energetice scăzute și a ciclurilor scurte de viață. Cercetătorii au folosit acum „un proces simplu de piroliză și electrozi pe bază de carbon pentru a îmbunătăți reactivitatea sulfului și reversibilitatea reacțiilor dintre sulf și sodiu”. Acest lucru a dus la o capacitate și longevitate foarte crescute la temperatura camerei. Celulele Na-S sunt, de asemenea, mai puțin toxice și mai intense energetic, ceea ce le face mai ușor de reciclat și mai economic de produs în comparație cu bateriile litiu-ion, care sunt utilizate la scară largă în dispozitivele electronice și pentru stocarea energiei.

Echipa de cercetători a ținut cont de diferite scenarii de utilizare în timpul dezvoltării bateriei, prioritatea fiind oferirea unei alternative viabile pentru „sistemele mari de stocare a energiei regenerabile, cum ar fi rețelele electrice, reducând în același timp semnificativ costurile operaționale”. O astfel de tehnologie are „potențialul de a garanta o mai mare securitate energetică în mod mai larg și de a permite mai multor țări să se alăture trecerii către decarbonizare”; echipa de cercetători a fabricat și testat tehnologia cu baterii la scară de laborator la unitatea de inginerie chimică a Universității din Sydney. Următorul pas implică scalarea tehnologiei pentru a o comercializa la scară largă.

 

Cea mai puternică turbină eoliană

Prototipul Vestas V236, o turbină eoliană de 15 MW, a fost instalat la centrul de testare Østerild National pentru turbine eoliene mari din Iutlanda de Vest (Danemarca) și s-a rotit pentru a produce primul său kWh de putere (Cea mai puternică turbină eoliană din lume produce energie pentru prima dată (descopera.ro), postat pe 6 ianuarie 2023). Pe măsură ce lumea caută să se îndepărteze de combustibilii fosili și să se îndrepte către energiile regenerabile, turbinele eoliene devin rapid o alegere populară pentru multe țări.

Avantajele alegerii energiei produse de vânt față de cea solară sunt multiple, deoarece parcurile eoliene pot fi înființate fără a sacrifica terenul disponibil pentru agricultură și, în plus, pot funcția fără oprire; în țările care au o suprafața de teren limitată, dar ape teritoriale extinse, turbinele eoliene pot folosi vântul marin, iar tehnologiile precum parcurile eoliene plutitoare vin și ele în ajutor. La rândul lor, producătorii caută să construiască turbine eoliene mai mari, care să poată capta mai mult vânt și să reducă numărul de instalații necesare pentru un parc eolian de o anumită capacitate.

Compania Vestas Wind Systems, cu sediul în Danemarca, este în domeniul energiei eoliene de mai bine de jumătate de secol. În calitate de furnizor de turbine eoliene în 88 de țări și cu capacități instalate de peste 160 GW, Vestas deschide acum calea spre realizarea următoarei generații de turbine eoliene cu eficiență mai mare în generarea de energie: anunțată din februarie 2021, cea mai puternică tubină eoliană din lume are puterea de 15 MW și o suprafață de captare a vântului care depășește 43.743 de metri pătrați. Diametrul rotorului turbinei este de 236 m, iar ansamblul turbinei se ridică la 280 m deasupra solului. Paletele turbinei lungi de 115,5 m au fost fabricate la fabrica de pale Vestas din Nakskov (Danemarca), iar o singură turbină este capabilă să furnizeze 80 GWh de energie în fiecare an. Această cantitate este suficientă pentru a alimenta 20.000 de gospodării și pentru a preveni eliberarea în atmosferă a 38.000 de tone de dioxid de carbon în fiecare an. În aprilie 2022, un alt producător de turbine eoliene – Siemens Gamesa – a construit o turbină cu pale lungi de 115 m, în Timp ce, la sfârșitul anului 2022, China a anunțat că a construit o turbină eoliană de 16 MW.

 

Singura cale credibilă

Doar energia regenerabilă ne poate garanta viitorul și poate ajuta planeta să evite catastrofa climatică, au susținut Secretarul General al ONU și Președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite, la o reuniune a Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA), desfășurată în Abu Dhabi (Pour éviter une une catastrophe climatique, les énergies renouvelables sont la seule voie crédible – Guterres | ONU Info, postat pe 14 ianuarie 2023): „Lumea noastră este încă dependentă de combustibilii fosili, ținta de 1,5 grade Celsius alunecând rapid în afara posibilității de a o realiza. Cu politicile actuale, ne îndreptăm către o medie de 2,8 grade Celsius de încălzire globală până la sfârșitul secolului actual. Consecințele vor fi devastatoare. Multe părți ale planetei noastre vor deveni nelocuibile. Și pentru mulți, este o condamnare la moarte”, a avertizat șeful ONU, António Guterres, într-un mesaj video adresat participanților la cea de-a 13-a sesiune a Adunării IRENA, care s-a desfășurat pe 14 și 15 ianuarie 2023 în Abu Dhabi. „Dacă vrem să evităm o catastrofă climatică, energiile regenerabile sunt singura cale credibilă. Doar sursele regenerabile ne pot asigura viitorul, pot reduce decalajul de acces la energie, pot stabili prețurile și asigura securitatea energetică”, a adăugat el, menționând că astăzi ponderea lor în electricitatea mondială este de aproximativ 30% și că aceasta trebuie să se dubleze la peste 60% până în 2030 și 90% până în 2050.

Potrivit Secretarului General al ONU, „este posibil – dacă acționăm acum”. Pentru a ne ajuta să realizăm acest lucru, el a amintit că a propus un plan energetic în cinci puncte pentru o tranziție justă:

1. eliminarea barierelor din calea proprietății intelectuale și abordarea tehnologiilor cheie din surse regenerabile, inclusiv stocarea energiei, ca bunuri publice globale;

2. diversificarea și creșterea accesului la lanțurile de aprovizionare pentru materii prime și componente pentru tehnologiile de energie regenerabilă, fără a degrada mediul. Acest lucru poate ajuta la crearea a milioane de locuri de muncă verzi, în special pentru femei și tineri din țările în curs de dezvoltare;

3. reducerea birocrației, accelerarea aprobărilor pentru proiecte durabile din întreaga lume și modernizarea rețelelor enegetice;

4. trecerea subvențiilor pentru energie de la combustibilii fosili la energia curată și accesibilă; sprijinirea grupurilore vulnerabile afectate de această tranziție;

5. triplarea, la cel puțin 4 trilioane de dolari pe an, a investițiilor publice și private în energie regenerabilă.

Șeful ONU a observat că astăzi majoritatea investițiilor în energie regenerabilă sunt în lumea dezvoltată și prețul tehnologiilor regenerabile poate fi de șapte ori mai mare în țările în curs de dezvoltare: „Toți trebuie să lucrăm împreună pentru a reduce costul de capital al surselor regenerabile și pentru a ne asigura că finanțarea ajunge la cei care au cea mai mare nevoie. Băncile multilaterale de dezvoltare trebuie să-și joace rolul investind masiv în infrastructura pentru energie regenerabilă, asumându-și mai multe riscuri și mobilizând finanțarea privată. Țările dezvoltate trebuie să colaboreze cu agențiile de credit pentru a crește investițiile ecologice în țările în curs de dezvoltare”.

Guterres i-a îndemnat pe miniștrii energiei și pe alți responsabili să promoveze politici naționale ambițioase și o mai mare echitate socială și economică, inclusiv impozitarea profiturilor extraordinare ale celor care exploatează actuala criză energetică.

Președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite, maghiarul Csaba Kőrösi, a subliniat, de asemenea, că „succesul protecției climei depinde de tranziția către utilizarea energiei fără carbon. De la solar la eolian, energia valurilor și geotermală, sursele de energie regenerabilă sunt disponibile pentru toate climatele. Utilizarea lor are potențialul de a spori suveranitatea energetică”, a spus acesta într-un mesaj către participanții la Adunarea IRENA.

 

Edith-Mihaela Dobrescu / Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *