◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Jurnaliștii de investigație și ONG-urile documentează viitoare acuzații de crime de război în Ucraina

După ce Rusia a lansat invadarea Ucrainei, există din ce în ce mai multe dovezi că armata sa comite crime de război cu atacuri mortale asupra civililor și folosind muniții cu dispersie. Eliot Higgins, fondatorul site-ului de jurnalism de investigație Bellingcat, a declarat că există dovezi că Rusia a cauzat „rău civil”, inclusiv prin utilizarea „bombelor cu dispersie în zone civile”, în videoclipuri credibile și fotografii ale conflictului, scrie BalkanInsight. Higgins susține că, spre deosebire de alte conflicte recente – cum ar fi războiul din Siria – „o comunitate de informații cu sursă deschisă, care colectează și studiază dovezi video și foto, a apărut din prima zi”. Bellingcat a înființat, de asemenea, un parteneriat cu Mnemonic, un ONG dedicat arhivării dovezilor colectate de pe rețelele de socializare și telefoane mobile, care își propune să securizeze materialul la standardul dovezilor, scrie The Guardian. „Ar putea veni ziua când toate acestea vor ajunge la Curtea Penală Internațională”, a spus Higgins.

Mai multe ONG-uri s-au concentrat asupra unui atac asupra unei grădinițe din Okhtyrka. Imaginile cu drone realizate ulterior arată mai multe puncte de explozie înnegrite și oameni morți sau grav răniți, la intrare. Trei civili au fost uciși, inclusiv un copil, a declarat Amnesty International. „Nu există nicio justificare posibilă pentru aruncarea munițiilor cu dispersie în zonele populate, cu atât mai puțin în apropierea unei școli”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International.

Potrivit Națiunilor Unite, țintirea intenționată a civililor sau a clădirilor civile este considerată o crimă de război în temeiul Dreptului internațional umanitar, la fel ca și atacurile asupra țintelor militare care provoacă victime civile excesive. Roos Boer, lider de proiect cu proiectul de pace Pax în Olanda, a declarat: „Dacă aveți îndoieli dacă o țintă este militară sau nu, ar trebui să presupuneți că este civilă. Prin urmare, un atac fără discriminare este ilegal.”

Rusia neagă că se implică în atacuri ilegale.

Pe de altă parte, Karim Khan, procuror-șef la Curtea Penală Internațională de la Haga, a declarat că a decis să procedeze „cât mai repede posibil” la deschiderea unei anchete privind posibilele crime de război și crime împotriva umanității comise în timpul invaziei ruse în Ucraina. „Există o bază rezonabilă pentru a crede că atât presupuse crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina. Mi-am însărcinat deja echipa să exploreze toate oportunitățile de conservare a dovezilor”, arată Khan, într-o declarație pe site-ul web al instanței.

Premierul britanic, Boris Johnson, consideră că acțiunile regimului de la Kremlin se califică pentru acuzații de crime de război, scrie Reuters. Iar prim-ministrul lituanian, Ingrida Simonyte, a declarat deja că guvernul său intenționează să ceară Curții Penale Internaționale să investigheze posibile crime de război și crime împotriva umanității din Ucraina, notează BalkanInsight.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *