◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.07.2024

Studiu. Materialismul
de pe rețelele sociale alimentează stresul și predispune la boli mintale

În lumea digitală a comparațiilor nesfârșite, un studiu al unei echipe de la Universitatea Ruhr, din Bochum, dezvăluie un adevăr uimitor: materialismul de pe rețelele sociale alimentează stresul și diminuează fericirea. Această cercetare, realizată printr-un sondaj online cu peste 1.200 de participanți și publicată în revista Telematics and Informatics Reports, evidențiază modul unic în care rețelele sociale perpetuează atitudinile materialiste și impactul ulterior asupra sănătății mintale.

Condus de dr. Phillip Ozimek, studiul definește materialismul ca fiind importanța pe care oamenii o acordă posesiunilor. Pe rețelele sociale, acest lucru se manifestă adesea prin postări care prezintă articole scumpe, vacanțe de lux sau un stil de viață aparent perfect. Facebook și Instagram au devenit terenuri favorabile pentru astfel de etalări. Pe măsură ce utilizatorii își compară necontenit viața cu a altora, prezentând haine, mașini și stiluri de viață luxoase, ei cad într-o capcană a dorinței materialiste. Această comparație constantă, în special prin utilizarea pasivă, se transformă într-o căutare necruțătoare pentru mai mult, declanșând un ciclu de nemulțumire.

Studiul a folosit șase chestionare pentru a înțelege atitudinile materialiste ale participanților, obiceiurile din rețelele sociale, nivelul de stres și satisfacția de viață. Participanții, cu o medie de peste două ore pe zi pe rețelele de socializare, au dezvăluit un model clar: nivelurile mai ridicate de materialism pe rețelele de socializare sunt asociate cu o satisfacție mai scăzută în viață, simptome crescute de stres și un risc mai mare de dependență de… rețelele sociale. „Datele au arătat că o abordare materialistă mai puternică merge mână în mână cu tendința de comparație cu ceilalți”, explică Ozimek, într-un comunicat de presă.

Implicațiile studiului se extind dincolo de numere și diagrame. Acesta sugerează o tendință îngrijorătoare în care indivizii care caută validarea prin afișaje materialiste pe rețelele sociale ar putea să-și sacrifice pacea mentală și fericirea. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *