◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Cât de profitabilă este –
de fapt – organizarea Jocurilor Olimpice?

Mulți parizieni nu sunt foarte mulțumiți de faptul că orașul lor găzduiește Jocurile Olimpice de vară din acest an. În ciuda dorinței președintelui Emmanuel Macron de a transforma evenimentul într-o „sărbătoare populară”, biletele de 2.700 de euro pentru a participa la ceremonia de deschidere și costul de câteva sute de euro pentru a merge și a vedea aproape oricare dintre evenimente le pot oferi francezilor un motiv întemeiat să se plângă.

Pe de altă parte, mulți s-au grăbit să sublinieze vechea zicală că Jocurile Olimpice ar trebui să aducă un impuls atât de necesar economiei franceze în perioadele de inflație și de criză a costului vieții. Euronews Business a decis să analizeze dacă acestea vor fi într-adevăr o investiție financiară sănătoasă pentru Paris și Franța în ansamblu.

Evenimentul poate fi o adevărată groapă financiară. „Acest lucru se datorează faptului că multe gazde ajung să cheltuiască mulți bani pe infrastructura specializată, care este de o utilizare limitată după eveniment”, a declarat Martin Müller, profesor de geografie și sustenabilitate la Universitatea din Lausanne. El a descoperit că întreținerea continuă a infrastructurii de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, din 2014, a reprezentat o povară de peste 1 miliard de dolari pe an de atunci.

Profitul record înregistrat de Los Angeles în 1984 s-a produs în circumstanțe deosebite: orașul din California a fost singurul ofertant și, prin urmare, a putut obține cerințe mai relaxate de la Comitetul Olimpic Internațional (CIO), inclusiv dreptul de a folosi infrastructura preexistentă în loc să construiască alta, nouă.

 

Statistici diferite, păreri împărțite

Prețul real al găzduirii Jocurilor Olimpice descurajează, într-adevăr, multe orașe să liciteze, mai ales dacă și licitarea în sine se dovedește costisitoare. „Tokyo a cheltuit până la 150 de milioane de dolari pe oferta sa eșuată din 2016 și aproximativ jumătate pentru oferta sa de succes din 2020. Toronto a decis că nu își poate permite cele 60 de milioane de dolari de care ar fi avut nevoie pentru o licitație în 2024”, au explicat James McBride și Melissa Manno, de la Consiliul pentru Relații Externe.

Când politicienii promovează găzduirea Jocurilor Olimpice, ei aduc adesea oportunități de angajare, în special în sectoarele construcțiilor și ospitalității. Comitetul de organizare Paris 2024 susține că evenimentul va fi „o pârghie pentru stimularea activității și a ocupării forței de muncă”, datorită „celor peste 181.000 de locuri de muncă mobilizate”. Acesta a precizat că această cifră include locuri de muncă create special pentru această ocazie, precum și unele care vor fi implicate în eveniment, dar care există deja.

Dar în multe cazuri, deoarece hotelurile, lanțurile de restaurante, agențiile de închiriere de mașini, companiile aeriene sunt deținute la nivel național sau internațional, această creștere a profiturilor corporative nu rămâne în orașul gazdă, ci părăsește zona, arată Euronews.

Între timp, costul biletului de metrou a fost majorat temporar la 4 euro (în mod normal costă 2,15 euro) și președintele regiunii Paris, Valérie Pécresse, îi sfătuiește pe localnici să lucreze de acasă pe durata Jocurilor Olimpice – mulți intenționează să folosească unele dintre cele cinci săptămâni de concediu plătit pentru a părăsi Parisul în lunile iulie și august.

În ceea ce privește modul în care Jocurile aOlimpice au efect asupra turismului, părerile sunt împărțite. „Londra, Beijing și Salt Lake City au înregistrat o scădere a turismului în anii Jocurilor Olimpice”, au explicat McBride și Manno. Dar alte orașe au înregistrat o creștere a turismului, cum ar fi Barcelona, la începutul anilor 1990. „Turiștii olimpici îi vor înlocui în mare măsură pe alți turiști, care ar fi venit oricum”, susține profesorul Müller, care estimează că efectul economic pe care Jocurile Olimpice 2024 îl vor avea asupra Capitalei franceze va fi „probabil neglijabil”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *