◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Prigoana împotriva jurnaliștilor din Myanmar escaladează constant

De când armata din Myanmar a preluat puterea, în urmă cu doi ani, cifrele privind încălcările libertății presei au fost cu adevărat îngrozitoare, arată organizația Reporteri fără Frontiere (RSF). Pentru a-și acoperi masacrele de civili și pentru a-și impune autoritatea, armata – cunoscută sub numele de Tatmadaw – a arestat, închis, torturat și chiar eliminat jurnaliştii care i-ar putea submina controlul asupra știrilor și informațiilor.

De la lovitura militară de la 1 februarie 2021, patru jurnalişti birmani au fost ucişi, doi dintre ei după ce au fost interogaţi violent, bătuţi şi chiar mutilaţi. Nu mai puțin de 130 de jurnaliști au fost arestați și închiși, iar 72 sunt încă deținuți. Au fost raportate zeci de cazuri de tortură. În ultimii doi ani, represiunea neîntreruptă a libertății presei în Myanmar a escaladat constant din toate punctele de vedere, inclusiv teritoriul acoperit, metodele folosite și durata pedepselor. „RSF este consternată de cifrele pe care le-a compilat pentru tragedia din Myanmar. Întreaga țară a fost supusă unei mașini represive implacabile. Pedepsele cu închisoarea pronunțate pentru jurnaliști sunt din ce în ce mai lungi. Toate acestea au un singur scop – să împiedice lumea să știe ce se întâmplă sub generalii din Myanmar. Facem apel la raportorul special al Națiunilor Unite responsabil pentru Myanmar, Tom Andrews, să pună din nou această tragedie în centrul agendei internaționale” arată Daniel Bastard, șeful biroului RSF Asia-Pacific.

Myanmar este pe locul doi după China în ceea ce privește numărul de jurnaliști deținuți în închisorile sale, dar, în raport cu dimensiunea populației, este cel mai mare temnicer din lume de personal media. În același timp, teroarea orchestrată de armată s-a dovedit extrem de metodică. Numărul jurnaliştilor reţinuţi a crescut constant în primele 12 luni de la lovitura de stat. Un total de 115 jurnalişti au fost arestaţi şi închişi în această perioadă. Potrivit rsf.org, jurnaliştii care au acoperit valul mare de proteste de după lovitura de stat fie sunt acum în închisoare, fie au fugit din ţară, fie s-au ascuns.

În același timp, pedepsele cu închisoarea impuse de instanțele militare sunt din ce în ce mai lungi, atingând un record de 15 ani de închisoare în cazul reporterului independent Myo San Soe, la sfârșitul anului 2022. Numărul combinat de ani de închisoare la care birmanezii jurnaliştii au fost condamnaţi a crescut de la 58 la sfârşitul lui 2021 la 189 la sfârşitul lui 2022.

Imediat după lovitura de stat, junta militară și-a oferit un nou instrument de represiune sub forma secțiunii 505 (a) din Codul Penal, potrivit căruia răspândirea „știrilor false” despre reprezentanții guvernului militar se pedepsește cu trei ani de închisoare. Dar, de-a lungul lunilor, instanțele înființate în închisori au început să condamne jurnaliştii la pedepse de închisoare mult mai lungi, sub acuzații noi precum „terorism”, „spionaj” sau „acte prejudiciabile securității statului” și sunt gata să folosească orice motiv pentru a mări pedepsele și a intimida mass-media.

O analiză a locurilor în care sunt deținuți jurnaliștii arată gradul în care junta a reușit să-și desfășoare mecanismele represive pe întreg teritoriul pe care îl controlează. RSF a reuşit să identifice peste 26 de centre de detenţie în care se află jurnaliști. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *