◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Jurnaliștii prigoniți în Hong Kong se regrupează peste hotare

Jurnaliştilor le este din ce în ce mai dificil să lucreze în Hong Kong după impunerea legii securităţii naţionale şi represiunea ulterioară asupra instituţiilor media.

Când organismele de știri pro-democrație din Hong Kong Apple Daily și Stand News au fost forțate să închidă, în urma unei reprimări a disidenței, conduse de Beijing, jurnalista Jane Poon a lansat The Points, un nou mijloc media online dedicat acoperirii știrilor despre Hong Kong și diaspora sa în creștere. Cu sediul în întregime în străinătate, The Points, care publică în chineză, speră să umple golul lăsat de dispariția celor mai multe mass-media independente din Hong Kong, unde jurnaliştii se confruntă acum cu riscul de a fi arestați și întemnițați pentru acoperirea considerată critică la adresa Beijingului. Personalul Points este format din foști angajați ai presei din Hong Kong, inclusiv de la Apply Daily și Stand News, care s-au mutat în străinătate pe fondul represiunii. Cu personal în Australia, Canada și Regatul Unit, postul speră să fie prima operațiune de știri de 24 de ore pentru Hong Kong, care are sediul în afara orașului.

„În timp ce unii jurnalişti din Hong Kong se dispersează în alte locuri, cred că, deşi mass-media din Hong Kong se află într-o situaţie dificilă, aceasta ar putea fi, de asemenea, o şansă de a transforma o criză într-o oportunitate. Am putea înființa o platformă media pentru jurnaliştii din diferite locuri, care pot lucra împreună pentru a acoperi articole din toate țările pentru diaspora din Hong Kong și, de asemenea, pentru a acoperi poveștile care nu mai pot fi publicate în Hong Kong”, spune Poon, citată de Al Jazeera. Peste 1.500 de jurnalişti din Hong Kong au devenit șomeri în urma represiunii, potrivit unei analize efectuate de Bloomberg News.

Majoritatea organismelor presei pro-democrație din oraș au fost forțate să se închidă sau au decis să facă asta, de teama că vor fi vizate de autorități. De pildă, Jimmy Lai, proprietarul fabricii de confecții devenit magnat mass-media care a fondat Apple Daily riscă închisoarea pe viață într-un proces pentru răzvrătire. Doi foști editori ai Stand News, care s-a închis în decembrie 2021, după ce birourile sale au fost percheziționate de poliția de securitate națională, sunt în prezent judecați pentru răzvrătire.

Anul trecut, în clasamentul global al libertății presei, Hong Kong a scăzut cu aproape 70 de locuri, la 148, potrivit organizației Reporteri fără frontiere. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *