◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Jurnalist din Kashmir arestat în temeiul legislației antiteroriste

Poliția din Kashmir controlat de India a arestat un tânăr jurnalist sub acuzația de a publica „conținut antinațional”, a spus poliția, într-o represiune din ce în ce mai extinsă împotriva presei din regiunea în litigiu.

Fahad Shah, editorul portalului de știri Kashmir Walla, a fost chemat pentru audieri la o secție de poliție din sudul orașului Pulwama și ulterior arestat acolo, a declarat poliția.

Într-o declarație care confirmă arestarea lui Shah, poliția a spus că acesta a fost identificat printre „unii utilizatori și portaluri Facebook” care au publicat „conținut antinațional”, fără a specifica conținutul. A spus că un astfel de conținut a fost postat cu „intenția criminală de a crea frică în public și ar putea provoca publicul să perturbe legea și ordinea”. De asemenea, a spus că un astfel de conținut „echivalează cu glorificarea activităților teroriste”.

Shah a fost arestat în temeiul legilor împotriva terorismului din India, care includ pedepse de până la șapte ani de detenție.

Shah și alți colegi ai săi au fost chestionați pentru relatările lor de către poliție de mai multe ori în ultimii câțiva ani.

Jurnaliştii s-au confruntat de mult timp cu diverse ameninţări în Kashmir controlat de India şi s-au trezit prinşi între părţile în conflict. Dar situația lor s-a înrăutățit dramatic de când India a revocat semi-autonomia regiunii în 2019, aruncând Kashmirul într-un blocaj sever de securitate și comunicare, iar mass-media într-o gaură neagră. Un an mai târziu, noua politică a guvernului în mass-media a căutat să controleze presa mai eficient, pentru a cenzura relatările independente.

Zeci de oameni au fost arestați, interogați și investigați în temeiul unor legi antiteroriste dure. De teamă de represalii, presa locală a intrat în declin, în mare măsură sub presiune.

Au mai existat represiuni de presă în regiune, mai ales în perioadele de revolte publice în masă. Represiunea în curs este semnificativ mai gravă.

Recent, poliția l-a arestat pe jurnalistul Sajad Gul, după ce singurul său tweet a legat un videoclip cu un protest împotriva dominației indiene, în urma uciderii unui rebel din Kashmir.

Între timp, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor din New York (CPJ) a cerut autorităților indiene să-l elibereze „imediat și necondiționat” pe Shah și „să renunțe la orice anchetă asupra activității sale și să înceteze reținerea membrilor presei”. Steven Butler, coordonatorul programului pentru Asia al CPJ, a susținut, într-o declarație, că arestarea „demonstrează nerespectarea totală a autorităților din Jammu și Kashmir față de libertatea presei și dreptul fundamental al jurnaliştilor de a raporta liber și în siguranță”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *