◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.09.2024

Zeci de muzee, biblioteci și arhive distruse de acțiunile militare rusești în Ucraina

Un raport recent al UNESCO a identificat 331 de clădiri semnificative din punct de vedere istoric sau cultural, inclusiv 29 de muzee, 13 biblioteci și 1 arhivă, care au fost distruse de acțiunile militare rusești în Ucraina. Un raport anterior al Arhivelor Arolsen a oferit o evaluare a nevoilor cu privire la modul de salvare a ceea ce rămâne. Arhivele Arolsen este un proiect finanțat de Centrul Internațional pentru Persecuția Nazistă cu sediul în Germania, pentru a păstra și a publica dovezile persecuției naziste. Acesta a identificat că, înainte de invazia la scară largă a Rusiei din 2022, multe dintre datele relevante din arhivele ucrainene, care conțin milioane de documente pe hârtie, erau în pericol. Acest lucru sa datorat unei combinații de personal necalificat și nemotivat, lipsei de finanțare și lipsei semnificative de instrumente și obstacole birocratice, potrivit kyivpost.com. Ancheta Arhivelor Arolsen a constatat că cel puțin cinci locuri care găzduiau arhive au fost avariate în Cernihiv, Mykolaiv, orașul Herson, Velyka Oleksandrivka și Vysokopillya din regiunea Herson. Clădirea din Vysokopillya fusese exploatată și prinsă în capcană, iar în prezent era imposibil de accesat.

În plus, se pare că nu numai că au fost lansate atacuri de artilerie și rachete împotriva acestor clădiri importante, dar armata rusă a distrus sau a îndepărtat în mod activ un număr imens de documente istorice din arhivele statului. Acestea au inclus dovezi ale crimelor de război naziste, comise în timpul ocupației Ucrainei din 1941-1944, cum ar fi furtul de bunuri culturale ucrainene, crimele Holocaustului, transferul forțat al „Ostarbeiters” ucraineni și documente referitoare la acțiunile autorităților sovietice din perioada post-al Doilea Război Mondial.

Odată cu focul intens de artilerie, a existat și o creștere a poluării din cauza atacurilor asupra infrastructurii energetice și a cantităților mari de resturi generate de bombardamentele din zonele urbane. Raportul notează că peste 50% din documentele din arhiva statului Herson au fost jefuite, iar de când a fost eliberată, o mare parte din ceea ce rămâne a fost mutat în alte clădiri. În prezent sunt prea puțini specialiști, cu lipsă de material și resurse, care să reorganizeze sau să păstreze rămășițele.

Există teama că un număr mare de documente istorice încă păstrate în clădirile deteriorate ar putea fi pierdute pentru totdeauna în această iarnă, deoarece zăpada, ploaia și lipsa încălzirii provoacă daune suplimentare. Trupele ruse nu numai că au distrus și au înlăturat documente, ci au furat și echipamentele tehnice furnizate de Germania pentru digitizarea și conservarea documentelor. „Rusia folosește ștergerea memoriei istorice ca pe o armă”, a spus Florian Azoulay, directorul Arhivelor Arolsen. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *