◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

România, „pe cale de dispariție”

Migrația din România este a doua după Siria, un teritoriu brăzdat de războaie. Dacă ai în vedere și natalitatea pe cale de dispariție din țara noastră, simptomele că acest teritoriu va deveni unul părăsit au fost întotdeauna acolo.

Foarte mulți români consideră în continuare că populația României gravitează în jurul cifrei de 23 de milioane. De fapt, în 2020, am discutat de doar 19,2 milioane, dintre care, aproximativ patru milioane de conaționali nu locuiesc între granițele țării. Dacă trendul se menține, cel mai târziu până în 2070, vor exista 15 milioane de cetățeni români. În mod regretabil, însă, majoritatea lor vor fi fost plecați demult din România.

Cum ajunge România la 15 milioane de oameni, pe acte

Pe marginea depopulării, migrației și natalității în cădere liberă, a vorbit de curând László Borbély, consilier de stat în Guvernul României. El este coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltarea Durabilă. Din această poziție, a încercat să atragă atenția asupra faptului că, dacă trendul actual se menține, situația demografică din țara noastră ar putea la imposibilitatea susținerii sistemelor de protecție socială. În termeni mai puțin complecși, nu va avea cine să-ți plătească pensia. „Estimările arată că populația României ar putea scădea până la 15 milioane în 2070. De asemenea, raportul dintre persoanele cu vârste de peste 65 de ani și populația în vârstă de muncă (15–64 ani) se va dubla, ajungând de la 26,3 % în 2016 la 52,8 % în 2070. Provocările demografice cu care România se confruntă deja de câteva decenii ridică probleme complexe de funcționare a sistemelor de protecție socială”, a declarat László Borbély, citat de Digi 24.

În același context, oficialul a insistat pe faptul că România se confruntă cu o lipsă masivă a forței de muncă, cauzată, printre altele, de un procent semnificativ din populație care decide să facă parte din populația inactivă. „Lipsa de forță de muncă se apropie din nou de nivelurile record de dinainte de pandemie. Rata populației inactive era la 34% în al doilea trimestru din 2021, a doua cea mai mare din UE. În aceste condiții, la care se adaugă creșterea numărului de cetățeni activi care muncesc în afara granițelor, avem nevoie de acțiune imediată pentru a asigura un viitor durabil”, a adăugat oficialul guvernamental.

În teorie, la fel ca de fiecare dată, există soluții. În practică, este improbabil să mai poată schimba ceva, pe termen mediu și lung. Consilierul de Stat a recomandat sprijinirea familiilor, încurajarea natalității și eliminarea discriminărilor pe criterii de vârstă. „Pentru ameliorarea problemei demografice trebuie să ne adresăm și familiilor și să găsim cele mai bune metode prin care să le sprijinim. Creșterea speranței de viață este poate printre puținele vești bune legate de demografie. Trebuie, însă, să gândim în perspectivă și să implementăm măsuri care să permită celor mai activi să muncească și după vârsta pensionării și să eliminăm discriminările pe criterii de vârstă”, a concluzionat László Borbély.

(Alexandru Puiu, playtech.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *