◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Botoșani / Reporterii ziarului Buzz transmit

Copiii și adolescenții cercului de jurnalism “Micii reporteri” prezenți în tabăra de jurnalism “Ai noștri tineri”, desfășurată, vara aceasta, în perioada 18-23 august, la Vorona, au avut parte de experiențe deosebite alături de invitații lor speciali de la care au învățat o mulțime de lucruri din lumea televiziunii și a radioului. 

Anul acesta a fost a cincea ediție, iar trainerii invitați au fost oameni din Televiziunea Română și Radio România Actualități: Larisa Avram (producător, TVR), Camelia Banța (jurnalist, Radio România Actualități), Doru Ionescu (jurnalist, TVR), Claudia Nicolau (actriță și producător TVR) și Bogdan Sterpu (editor montaj, TVR).

 În cadrul cercului de jurnalism amintit, înființat la Botoșani, în urmă cu zece ani, funcționează o redacție în toată regulă, formată din copii și adolescenți. Micii reporteri, așa cum sunt ei cunoscuți în oraș, fac propriul lor ziar tipărit, lunar, au o micuță televiziune online unde realizează emisiuni sau rubrici pe diferite teme, au propriile podcasturi și se implică în organizarea de evenimente și campanii de tot felul. 

Tabăra de jurnalism „Ai noștri tineri” le-a oferit anul acesta prilejul de a acumula noi cunoștințe despre munca de televiziune și radio, despre realizarea unui documentar de televiziune, de a face ore de dicție, de a înțelege munca de editare video,  de surprinde munca de teren a unui jurnalist fiind implicați în tot acest proces de lucru intens. 

Cu siguranță, cea mai productivă a fost ziua de vineri a taberei, când participanții au avut parte de două trasee jurnalistice importante. Au fost pe drumul care leagă cele două importante mănăstiri ale Voronei de peștera cuviosului Onufrie, loc binecuvântat de unde s-au întors încărcați de povești superbe, iar în partea a doua a zilei, la conacul de la Joldești, casa mamei poetului Mihai Eminescu. Tot la Joldești au văzut cum și satele românești pot cunoaște dezvoltare, vizitând o importantă fabrică de mobilă înființată în această localitate. Au avut parte și de o mini conferință de presă cu primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan, observând astfel mai multe laturi ale muncii de jurnalist.  

Materialele realizate pe parcursul celor cinci zile au fost incluse în jurnalul ANT, unul realizat de copiii participanți, atât ca reporteri, cât și ca editori video sau ca documentariști. Tot ei au fost cei care au prezentat în fața camerei acest buletin informativ, unii dintre ei fiind chiar la prima citire de prompter din viața lor. Jurnalul A.N.T. (Ai Noștri Tineri) cuprinde reportaje și știri realizate după subiectele găsite de participanții taberei, împreună cu trainerii lor, pe teren. Micuții au fost cei care s-au ocupat de întreaga producție a jurnalului (editarea video a materialelor și a jurnalului în sine) având îndrumarea profesorilor invitați în tabără. Au fost ore întregi de muncă pentru că micii reporteri și-au dorit ca produsul lor să fie unul cât mai aproape de jurnalele de la marile televiziuni. Asta cu toate că echipa jurnalului A.N.T., a fost formată din copii ce au vârste de la 9/10 ani la maxim 14/15 ani, atât cei din fața camerei, cât și din spatele ei. 

Produsele realizate de copii în tabăra de jurnalism “Ai noștri tineri”, una dedicată jurnalistului Mihai Eminescu,  vor continua să apară pe canalul de youtube unde micii reporteri de la Botoșani au creat  contul Televiziunea adolescenților. Vor lansa, în curând, un documentar special realizat împreună cu jurnalistul Doru Ionescu și editorul de montaj Bogdan Sterpu, iar pe www.soundcloud.com/VoceaBuzz   un radiojurnal, de asemenea, cu știri realizate în această tabără. 

Participanții și profesorii lor au fost cazați pe parcursul celor cinci zile la campusul școlar al liceului tehnologic “Ștefan Cel Mare și Sfânt” de la Vorona despre care au relatat în jurnalul amintit. 

Mai trebuie menționat că în tabăra de jurnalism „Ai Noștri Tineri” au participat și corespondenții redacției din județele Iași și Galați,  “Corespondent Buzz”, fiind un proiect recent al cercului de jurnalism prin care se încearcă și implicarea copiilor din afara județului Botoșani în astfel de activități. Buzz este numele ziarului realizat de copii, lunar, în format tipărit, de zece ani la Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *