◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.06.2024

Jurnalist albanez
reținut pentru „crearea
de date false” pentru a denigra oficialii

Grupurile pentru drepturile albaneze au cerut Poliției să explice decizia sa de a reține un jurnalist pentru „crearea de date false” pentru a denigra oficialii.

Potrivit BalkanInsight, poliția a declarat că doi ofițeri de poliție au fost arestați împreună cu jurnalistul de portal online Ervis Hasanaga, pentru că „în colaborare, au schimbat și șters datele computerului în format text, fără niciun drept, în scopul creării de date false împotriva mai multor oficiali dintr-un varietate de instituții, denigrantându-le, cu scopul de a folosi acele informații ca fiind autentice pe un site web”.

Safe Journalists Network, o organizație pentru drepturile omului, a declarat că solicită clarificări cu privire la arestare: „Îndemnăm autoritățile să garanteze transparența și procesul echitabil al legii în acest caz. Deși recunoaștem nevoia de a răspunde, îi încurajăm să nu folosească arestarea jurnaliștilor și a altor angajați media; astfel de măsuri ar trebui să fie proporționale și justificate”.

Asociația Jurnaliştilor Profesionişti din Albania și Institutul de Online și Social Media au mai spus că, deși jurnaliştii ar trebui să respecte codul de etică profesională, ar trebui să existe motive foarte întemeiate înainte de a-i aresta. „Monitorim situația și vom căuta o soluție corectă pentru problemă”, au anunțat cele două organizații.

„Falsul informatic” este o infracțiune care atrage pedepse de la unu la șase ani închisoare, pentru falsificarea documentelor în format electronic.

Presa locală spune că shqipnews.info, portalul de știri în cauză, a fost, se pare, finanțat de cei doi polițiști care au scurs informații că unii ofițeri de poliție de rang înalt aveau legătură cu crima organizată sau se implicau în trafic de droguri. Polițiștii spun că informațiile scurse de cei doi ofițeri sunt false.

În 2023, organizația reporter fără frontiere a avertizat că, în Albania, „jurnaliştii care critică guvernul sunt adesea supuși unor atacuri politice menite să-i discrediteze și au dificultăți în accesarea informațiilor deținute de stat”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *