◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.06.2024

Evacuare în masă generată de schimbările climatice

Pe o insulă minusculă din largul coastei Caraibelor din Panama, aproximativ 300 de familii își împachetează bunurile pentru a se pregăti pentru o schimbare dramatică. Generațiile de Guna care au crescut pe Gardi Sugdub într-o viață dedicată mării și turismului vor schimba acest lucru pentru terenul solid al continentului.

Ei merg „în pribegie” voluntar – un fel, potrivit Euronews.

Guna din Gardi Sugdub este prima dintre cele 63 de comunități de-a lungul coastelor Caraibelor și Pacificului din Panama pe care oficialii guvernamentali și oamenii de știință se așteaptă să fie forțate să se mute din cauza creșterii nivelului mării în următoarele decenii. „Suntem triști, pentru că vom lăsa în urmă casele pe care le-am cunoscut toată viața, relația cu marea, unde pescuim, unde ne scăldăm și unde vin turiștii, dar marea se scufundă. insula încetul cu încetul”, a spus Nadín Morales, 24 de ani, care s-a pregătit să se mute cu familia.

Un oficial de la Ministerul Locuinței din Panama a spus că unii oameni au decis să rămână pe insulă până când nu mai sunt în siguranță – autoritățile nu îi vor forța să plece, dar furtunile, căldura și creșterea nivelului mării amenință micuța insulă.

În fiecare an, mai ales când vânturile puternice bat marea, în noiembrie și decembrie, apa umple străzile și intră în case. Schimbările climatice nu numai că duc la o creștere a nivelului mării, ci și încălzirea oceanelor contribuie și, prin urmare, alimentează furtunile mai puternice. „În ultimul timp, am văzut că schimbările climatice au avut un impact major. Acum marea ajunge la un nivel la care nu era înainte, iar căldura este insuportabilă”, a spus Morales.

Guvernul autonom al Guna a decis în urmă cu două decenii că trebuie să se gândească la evacuarea insulei, dar la acel moment era pentru că devenea prea aglomerată. Efectele schimbărilor climatice au accelerat această evoluție, susține Evelio López, rezident, profesor în vârstă de 61 de ani care plănuiește să se mute cu rudele pe noul amplasament de pe continent, pe care guvernul l-a dezvoltat.

Steven Paton, directorul programului de monitorizare al Smithsonian Institution din Panama, a spus că acțiunea „este o consecință directă a schimbărilor climatic, prin creșterea nivelului mării”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *