◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Trupele ruse din Ucraina întocmesc liste cu jurnalişti care trebuie intimidaţi

În timp ce soldații ruși din regiunea Zaporizhzhia, în cea mai mare parte ocupată, întocmesc „liste ale personalităților locale de top care urmează să fie răpite” și caută jurnalişti pentru a-i determina să colaboreze sau pentru a-i reduce la tăcere, organizația Reporteri fără frontiere (RSF) reamintește autorităților ruse că țintirea jurnaliștilor este o crimă de război.
Site-ul de știri 061.ua, din Zaporizhzhia, a primit recent al 12-lea e-mail de amenințare de la o sursă rusă de la începutul invaziei. Cel precedent suna astfel: „Toți jurnaliștii vor fi trași la răspundere pentru răspândirea de informații false despre Rusia și răspândirea propagandei regimului nazist ucrainean […] Se va înființa un tribunal militar pentru toți cei care susțin Regimul nazist condus de președintele ucrainean Zelenskiy”.
Un alt mijloc media independent, Inform.zp.ua, primește mesaje similare. Aceste site-uri de știri sunt, de asemenea, supuse unor atacuri DDOS, în care site-urile sunt acoperite în mod deliberat cu un val de cereri de conectare, pentru a le bloca.
În alte orașe – Melitopol, Berdiansk, Enerhodar și Tokmak – jurnaliștii au primit „vizite” de la soldații ruși, au fost supuși interogatoriilor și perchezițiilor, echipamentele lor au fost confiscate, iar în unele cazuri au fost luați ostatici . Dacă refuză să coopereze, instituțiile lor de presă sunt închise cu forța sau pot fi chiar răpiți. Așa s-a întâmplat cu Irina Dubcenko, jurnalist care lucrează pentru agenția de presă UNIAN și pentru ziarul săptămânal Subota-plus. Ea a fost răpită în Donețk, în regiunea Donbas, pe 26 martie, și nu a fost eliberată decât pe 11 aprilie.
Potrivit Nataliei Vyhovska, reprezentantul regiunii Zaporizhzhia a partenerului local al RSF, Institutul de Informații de Masă (IMI), „ocupanții au liste cu jurnalişti și activiști pe care îi urmăresc”. Când un număr mare de jurnalişti au fost luaţi ostatici simultan în Berdiansk, pe 8 martie, Serhii Starushko, un jurnalist al grupului media PRO-100, i-a văzut pe militari interogând colegii pentru a obţine numele altor jurnalişti şi a-i nota pe o listă. Soldații pot obține apoi adresele caselor lor din bazele de date guvernamentale locale pe care le controlează în teritoriile ocupate. Folosirea unor astfel de metode de urmărire a jurnaliştilor şi a altora a fost raportată, de asemenea, de mai mulţi reporteri străini şi de şeful administraţiei militare regionale Zaporizhzhia, Oleksandr Starukh. „Prin această vânătoare de oameni pentru a urmări jurnaliştii ucraineni, trupele ruse urmăresc să-i terorizeze şi să-i forţeze să tacă dacă refuză să răspândească propaganda Kremlinului. Reamintim autorităților ruse că țintirea jurnaliștilor este o crimă de război”, atrage atenția Jeanne Cavelier, şefa biroului RSF pentru Europa de Est şi Asia Centrală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *