După o pauză de doi ani, jurnaliştii din întreaga lume s-au adunat recent la Festivalul Internaţional de Jurnalism de la Perugia, unde s-au exprimat multe voci ale profesiei. Printre temele abordate au fost modelele de venituri ale redacțiilor, sănătatea mintală a profesioniștilor mass-media, libertatea presei, jurnalismul tehnologic sau inteligența artificială.
Printre cei care au susținut expuneri avizate despre evoluția curentă a domeniului au prezentat expuneri, printre alții, Brigitte Alfter, de la Arena pentru Jurnalism în Europa, Lucas Bat de la The Bristol Cable, Julia Hildebrand, de la Correctiv, Shirish Kulkarni, de la Biroul de Jurnalism de Investigație. Despre faptul că profesioniştii media învață încontinuu, indiferent la ce nivel al ierarhiei profesionale au ajuns, s-au exprimat Lucy Kueng de la RISJ, François Nel, de la Universitatea Central Lancashire sau Anita Zielina, de la CUNY.
La rândul lor, Craig Silverman, de la ProPublica și Jane Lytvynenko, de la Centrul Harvard Shorenstein au vorbit despre investigarea și devoalarea campaniilor de manipulare media.
Alte teme care au atras atenția participanţilor la una dintre cele mai importante manifestări internaționale ale jurnalismului au fost cum poate fi protejată independența editorială a instituțiilor de știri într-o eră a veniturilor în scădere, modelul redacțiilor nord-americane de a operaționaliza diversitatea, echitatea și incluziunea, redacția fizică în lumea post-pandemică, acoperirea războiului din Ucraina, protejarea libertății de exprimare a jurnaliștilor locali, introducerea noutăților tehnologiei în redacții, jurnalismul digital, inteligența artificială în mass-media, jurnalismul vaccinării sau al migrației etc.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.roFestivalul Internaţional de Jurnalism de la Perugia. Despre libertatea presei, jurnalismul de război și inteligența artificială
Articole recente
- Biblioteca Academiei, tezaur național de 3 miliarde de euro, păstrat cu bani puțini
- Peste 78 milioane de hectare de păduri de munte au dispărut în 20 de ani
- Conferința „Despre Marin Preda cu Alexandru Preda, fiul marelui scriitor”, la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Ploiești
- Pacienții-influenceri, noii „agenți de vânzări” ai industriei farmaceutice
- Summit-ul pentru libertatea mass-media al Media Freedom Rapid Response
- Apa contaminată ucide peste 1.000 de copii pe zi
- Ora Pământului 2023, marcată în peste 8.000 de orașe
- Simpozionul Internațional „Urmuz 140-100” de la Curtea de Argeș
- Germania va deconecta în aprilie ultimele centrale nucleare
Contact
SEDIUL CENTRALBd. Gral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, Bucureşti, Cod poștal: 010336, Oficiu Poştal 22
Telefon fix: 021.317.92.25
Telefon mobil: 0746.137.911 / 0746.137.914
Telefon legitimații: 0743.394.000
Telefon contabilitate: 0746.137.913
Fax: 021.313.06.72
Program de lucru:
LUNI – JOI 10.00 – 17.00
E-mail:
secretariat@uzp.org.ro
contact@uzp.org.ro
comunicare@uzp.org.ro
radiouzpr@uzp.org.ro
revista@uzp.org.ro
comisiadeatestare@uzp.org.ro
joda@uzp.org.ro
editura@uzp.org.ro