◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

Cehia și Slovacia taie subvențiile pentru încălzirea cu gaz

Gazul natural a fost considerat un combustibil de tranziție în Slovacia, Cehia și alte țări dependente de cărbune până de curând. În noile circumstanțe generate de invazia Ucrainei de către Rusia, acele țări trebuie să revizuiască vechile strategii, care contau pe sprijinul gazelor naturale. „Restricționăm sprijinul pentru cazanele cu condensare pe gaz, în conformitate cu eforturile Comisiei Europene de a găsi modalități de a scăpa cât mai repede posibil de dependența de gazul rusesc”, a declarat ministrul ceh al Mediului, Anna Hubáčková.
Reducerea dependenței de gazele naturale rusești necesită oprirea subvențiilor pentru gazul natural în încălzirea centrală, a spus secretarul de stat al Ministerului Economiei din Slovacia, Karol Galek.
Ambele țări au subvenționat cazanele pe gaz natural pentru gospodării din fonduri dedicate. Slovacia a susținut instalarea acestora din fondul de modernizare de stat, dar a inclus și subvenții în Planul național de Redresare și Reziliență. Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Michal Kiča, a confirmat că „acest lucru nu se va mai întâmpla”: „Gazul natural ca un combustibil de tranziție este de domeniul trecutului”. Cehia a finanțat înlocuirea cazanelor vechi cu alternative mai durabile, inclusiv cazane pe gaz, prin Noul Program de Economie Verde. Ministerul ceh al Mediului a decis să modifice condițiile programului și a exclus gazul din acordarea de sprijin public.
Schimbările în planurile naționale de redresare necesită noi negocieri cu Comisia Europeană, care trebuie să dea undă verde acestor măsuri.
Gazul natural este o sursă importantă de încălzire slovacă. Potrivit Asociației Slovace de Gaz și Petrol, 38% din gospodării sunt conectate la sistemul de încălzire centrală, care utilizează în principal gaz. În Cehia, jumătate din gospodării folosesc gaz pentru încălzire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *