◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Speranța de viață la nivel global a crescut cu peste șase ani în ultimele trei decenii

În medie, oamenii din întreaga lume trăiesc cu peste șase ani mai mult în 2021 decât în 1990, potrivit unui nou studiu publicat în revista The Lancet, care a arătat, de asemenea, că speranța de viață în India a crescut cu aproape opt ani în ultimele trei decenii.

Acest progres, spune raportul, este atribuit reducerii deceselor cauzate de principalii factori de risc, cum ar fi infecțiile respiratorii inferioare, accidentul vascular cerebral și boala cardiacă ischemică. Pandemia de Covid-19 a deraiat puternic acest progress, potrivit hindustantimes.com. În regiunea Asiei de Sud, Bhutan a înregistrat cele mai mari câștiguri în speranța de viață (13,6 ani), urmat de Bangladesh (13,3), și Nepal (10,4 ani). „Studiul nostru prezintă o imagine nuanțată a sănătății lumii – pe de o parte, vedem realizările monumentale ale țărilor în prevenirea deceselor  și, în același timp, vedem cât de mult ne-a dat înapoi pandemia de Covid-19”, a spus dr. Liane Ong, co-autor al studiului și cercetător principal la Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății.

Pentru prima dată în decenii, cercetătorii au remarcat că a avut loc un progres major în principalele cauze de deces din întreaga lume. Dar Covid-19 a înlocuit un „ucigaș” ca accidentul vascular cerebral și a devenit a doua cauză de deces la nivel global. Eticheta „alte decese legate de pandemie” a ocupat locul cinci printre principalele cauze de deces în 2021.

Cercetarea prezintă estimări actualizate din Studiul Global Burden of Disease 2021.

Pe lângă faptul că oferă noi perspective despre Covid-19, studiul dezvăluie amenințări tot mai mari din partea bolilor netransmisibile, cum ar fi diabetul și bolile renale, care sunt în creștere în fiecare țară. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *