◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Raport. Majoritatea emisiilor mondiale de gaze cu efect de seră, direct legate de doar 57 de companii

Doar 57 de companii au fost legate de 80% din emisiile de gaze cu efect de seră din 2016 încoace, arată o analiză citată de The Guardian. La șapte ani după acordul de la Paris privind clima, mai mulți producători mari de petrol, gaze, cărbune și ciment și-au crescut producția de combustibili fosili și emisiile aferente.

Doar 57 de producători – corporații controlate de stat și multinaționale deținute de acționari – sunt principalii factori ai crizei climatice, potrivit bazei de date Carbon Majors, care este compilată de cercetători de renume mondial.

În baza de date a 122 dintre cei mai mari poluatori climatici din lume, cercetătorii au descoperit că 65% dintre entitățile de stat și 55% dintre companiile din sectorul privat și-au mărit producția. În această perioadă, cel mai mare contributor deținut de investitori la emisii a fost ExxonMobil, din SUA, care a fost legată de 3,6 gigatone de CO2 pe parcursul a șapte ani. Aproape se situează Shell, BP, Chevron și TotalEnergies, fiecare dintre acestea fiind asociat cu cel puțin 1% din emisiile globale. Cea mai frapantă tendință a fost creșterea emisiilor legate de producătorii de stat, în special în sectorul cărbunelui din Asia. „Este condamnabil din punct de vedere moral pentru companii să continue să-și extindă explorarea și producția de combustibili de carbon știind de zeci de ani că produsele lor sunt dăunătoare. Nu dați vina pe consumatori, care au fost forțați să se bazeze pe petrol și gaze din cauza capturării guvernelor de către companiile de petrol și gaze”, susține Richard Heede, care a creat setul de date Carbon Majors în 2013.

Baza de date a fost actualizată și relansată pe un site web dedicat cu acces public, care este găzduit de InfluenceMap și include o comparație izbitoare între tendințele emisiilor pe termen lung care datează din 1854 și evoluțiile mai recente, de la acordul de la Paris, din 2016, până azi. În această analiză, producția de cărbune de stat chinezesc reprezintă 14% din C02 istoric global, de departe cea mai mare pondere din baza de date, de peste două ori mai mult decât cea a fostei URSS, care se află pe locul doi. Apoi urmează marile companii americane – Chevron (3%) și ExxonMobil (2,8%), urmate de Gazprom, din Rusia, și de Compania Națională de Petrol Iranian. După aceea sunt două firme europene deținute de investitori – BP și Shell – și Coal India. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *