◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Lumea defrișează pădure tropicală cât patru terenuri de fotbal… pe minut

În ciuda progreselor majore, mai ales din Brazilia și Columbia, defrișările generate de agricultură continuă în ritm amețitor: cât patru terenuri de fotbal… pe minut, potrivit The Guardian.

În timp ce Brazilia și Columbia au înregistrat scăderi mari ale pierderilor de pădure, de 36% și, respectiv, 49%, sub politicile de mediu ale președinților Luiz Inácio Lula da Silva și Gustavo Petro, aceste scăderi au fost „compensate” de creșteri mari în Bolivia, Laos, Nicaragua și alte țări. De asemenea, Canada a înregistrat o pierdere record de pădure, din cauza incendiilor, pierzând mai mult de opt milioane de hectare.

Mikaela Weisse, directorul Global Forest Watch la WRI, a declarat: „Lumea a făcut doi pași înainte, doi pași înapoi când vine vorba de pierderea pădurilor. Scăderile abrupte din Amazonia braziliană și Columbia arată că progresul este posibil, dar pierderea în alte zone a contracarat în mare măsură acest progres”.

Schimbările destinației terenurilor – din care defrișarea este o componentă centrală – reprezintă a doua cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră și un factor principal al pierderii biodiversității. Conservarea pădurilor tropicale este esențială pentru a limita încălzirea globală la 1,5 C peste nivelurile preindustriale, potrivit cercetătorilor.

Experții avertizează că defrișarea continuă înseamnă că guvernele sunt periculos de departe atunci când vine vorba de a-și îndeplini angajamentele privind clima și biodiversitatea. La conferința privind clima Cop28, de la Dubai, guvernele au convenit asupra necesității de a opri și inversa pierderea și degradarea pădurilor până în 2030, dar noile cifre arată că lumea este departe de a atinge această țintă, puține schimbări în pierderea globală a pădurilor fiind înregistrate în ultimii ani. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *