◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.04.2024

Teatrul comemorativ – artă și pasiune

 „Unde  sunt cei care nu mai sunt?”

Protagoniști: Sergiu Cioiu,  Lorena Oltean, Miron Manega

 

Et in Arcadia ego

 

Am fost acolo, în Arcadia, adică în sala „Ioan I. Dalles”  a  Centrului Metropolitan de Educație și Cultură unde trei mari nume ale culturii și jurnalisticii românești – actorul și interpretul Sergiu Cioiu, ziaristul și documentaristul Miron Manega, interpreta și artista Lorena Oltean au susținut un spectacol memorialistic intitulat „Unde sunt cei care nu mai sunt?”. Reprezentația a fost dedicată celor care s-au jertfit pentru libertatea oamenilor trăitori  pe meleagurile românești „mărturisitori”  ai regimului comunist, încartiruiți în lagărele de muncă forțată și închisorile  din Romania, după 1947. Protagoniștii au făcut un excercițiu de imaginație, încercând să răspundă pe parcursul a 54 minute 13 secunde întrebării puse de Radu Gyr cu ceva timp în urmă „Unde sunt cei care nu mai sunt?”.

Astfel, Miron Manega a făcut  o analiză succintă a regimului care ne-a biciuit existența pe parcursul a 42 de ani, prezentându-ne încă o dată ororile comunismului văzute prin ochii, sufletul și mintea creatorilor literari din închisorile regimului totalitar. Jurnalistul a adus în centrul atenției publicului  așa numitul „experiment Pitești” cu tot cortegiul lui de anomalii umane și a vorbit despre  Mircea Vulcănescu economist, sociolog, filozof, scriitor, publicist, teolog, profesor de etică, gânditor creștin, închis la Aiud, autorul unui tulburător testament intitulat „să nu ne răzbunați”, corolarul românesc al cuvintelor lui Iisus de pe cruce „iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”.

Actorul Sergiu Cioiu, cu talentul său actoricesc remarcabil a recitat cu multă implicare și afecțiune versurile scrise de Nichifor Crainic, Demostene Andronescu,  Dumitru Oniga, Petre Caramitru, Sergiu Mandinescu, Radu Gyr, Mircea Ionescu-Quintus. Rostirea cuvintelor pe fundalul sonor a unor melodii care au dat și mai mare amploare mesajului transmis prin recitare, au fost pline de emoție, de suferință și originalitate,  conectându-ne pe noi, cei prezenți, prin fântânile sufletului în lumea martirizată a neamului românesc! Am suferit împreună -actori și spectatori- ne-am întristat cu sufletele laolaltă și ochii ne-au înotat în lacrimi sub mângâierea sau viforul cuvintelor care au sângerat pe trupul spectacolului.

Artista Lorena Oltean, eleva rapsodului popular de notorietate Grigore Leșe a interpretat doine din melosul nostru popular din zona Maramureșului, Bucovinei, Hunedoarei. Vocea sa și modul de transmitere a emoțiilor interpretative ne-au purtat în lumea ruralului ancestral, constintuind partea care a întregit rememorarea celor care, deși privați de libertate, schingiuiți și brutalizați în cel mai cumplit mod, au avut puterea să traspună pe zidurile celulelor sau pe răbojul propriei memorii versuri de un dramatism liric greu de perceput de cei care nu puteau să înțeleagă rezistența prin creație și prin credință.

Gestica, mișcările brațelor, a mâinilor, a degetelor în contextul interpretării în deplină armonie cu vibrația melodică, tonalitatea și muzicalitatea versurilor a constituit partea întregitoare a unui act cultural de aducere în memoria colectivă a evenimentelor care ne-au marcat existența dintr-o perioadă care ne-a încercat greu din punct de vedere moral.

Sensibilitatea momentelor și emotivitatea prezentării  comentariilor, a versurilor și a cântecelor într-o succesiune aparent aleatorie, a fost punctată de aplauzele celor prezenți la acest spectacol unicat, inedit și dramatic. Printre aceștia se pot enumera: regizorul Constantin Vaeni, poetul Liviu Pavelescu, cronicarul teatral Marina Spalas, scriitorul și cronicarul Adrian Mihalache, scriitorul  Ștefan Dumitrescu, scriitorul Ion Lazu, poeții Simona Gabriela Ilie, Julian Gamentz, Gabriel Dinu, Ciprian Apetrei,  scriitoarea Claudia Voiculescu, prim-balerina  Teatrului Național de Operetă București Maria Mitrache-Bokor soția actorului și interpretului Sergiu Cioiu, actrița Doina Ghițescu.

Punctul culminant l-a constituit recitarea simultană a poeziei lui Radu Gyr „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane” de cei doi „responsabili” ai acestui moment cultural și istoric – acompaniați de actrița Lorena Oltean desigur, Sergiu Cioiu și Miron Manega, susținuți de public prin aplauze, simbol al aprecierii și admirației.

Așadar, mereu ne vom întreba și mereu va trebui să căutăm răspunsuri în trecut și în prezent, nu pentru liniștea noastră, ci a lor, a celor răstigniți pe crucea istoriei „Unde  sunt cei care nu mai sunt?”.

 

Liliana Jianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *