◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

NASA. Bugetul
pentru 2024

Administrația Biden a publicat pe 9 martie 2023, propunea privind creșterea bugetului NASA în 2024 cu 7% până la 27,2 miliarde dolari față de cele aproape 25,4 miliarde de dolari pe care agenția le-a primit în anul fiscal 2023, ținând aproximativ pasul cu inflația (https://www.infoactual.ro/272-miliarde-de-dolari-pentru-nasa-in-2024-cum-se-vor-desfasura-viitoarele-misiuni-spatiale.html, postat pe 14 martie 2023): „Această solicitare de buget reflectă încrederea administrației în NASA, ce are cea mai bună forță de muncă din lume”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, într-un scurt discurs „State of NASA”.

Pe 13 ianuarie 2024, NASA a primit bugetul pentru 2024: fondurile de explorare – 8,1 miliarde de dolari, sunt singurele care cresc, aici fiind marcată o creștere de peste jumătate de miliard de dolari față de 2023. Propunerea „finanțează integral rachetele, vehiculul echipajului, vehiculele de aterizare lunară, costumele spațiale și alte sisteme necesare pentru ca astronauții să zboare în jurul Lunii” în cadrul misiunii Artemis 2, programată pentru sfârșitul anului 2024 și al misiunilor ulterioare de aterizare pe Lună ale Artemis.

Bugetul NASA pentru 2024 „sprijină, de asemenea, contribuția NASA la colaborarea SUA cu misiunea de rover ExoMars a Agenției Spațiale Europene”, dar nu precizează suma. ESA a solicitat sprijin de la NASA pentru a transporta roverul său Rosalind Franklin după ce a rupt legăturile cu Federația Rusă în 2023, inclusiv propulsoare pentru modulul de aterizare, unități de încălzire cu radioizotopi pentru rover și servicii de lansare.

Casa Albă a solicitat în buget pentru 2024, 2,5 miliarde de dolari pentru științele Pământului, sumă similară cu cea prevăzută de NASA în cererea sa pentru anul fiscal 2023. Aceasta ar include sprijinul pentru următoarea navă spațială Landsat și pentru seria de misiuni ale Observatorului Sistemului Pământului.

NASA a inclus o nouă inițiativă în propunerea de buget, solicitând 180 de milioane de dolari pentru a începe lucrul la un remorcher de orbită pentru ISS: „În loc să se bazeze pe sistemele rusești care s-ar putea să nu fie capabile să îndeplinească această sarcină, bugetul NASA prevede 180 de milioane de dolari pentru a iniția dezvoltarea unui nou remorcher spațial, care ar putea fi util și pentru alte misiuni de transport spațial”.

O inițiativă mai mică inclusă în documentul bugetar este de 39 de milioane de dolari pentru studierea deșeurilor orbitale: „NASA are un rol cheie în înțelegerea mai bună a situației deșeurilor aflate pe orbită în jurul Pământului și propune sprijinirea dezvoltării unor abordări inovatoare pentru a ajuta la protejarea sateliților și la reducerea riscului reprezentat de deșeurile spațiale”, se arată în documentul bugetar.

În bugetul NASA pentru 2024 sunt solicitați, de asemenea, 1,39 miliarde de dolari pentru studierea tehnologiei spațiale, sprijinul pentru aeronautică și educația referitoare la celulele STEM.

 

 

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Edith Mihaela Dobrescu/Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *