◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Journalism Trust Initiative – 1.000 de entități media din toată lumea, împreună pentru diferențierea informării profesioniste
în ecosistemul informațional

Posturi de radio, canale de televiziune, site-uri de știri online, ziare… peste 1.000 de organisme mass-media din 80 de țări s-au înscris la Journalism Trust Initiative (JTI) pentru a restabili încrederea publicului în informarea profesionistă. Certificarea subliniază transparența presei de știri și respectul pentru bunele practici jurnalistice.

 

Dreptul cetățenilor la informare avizată, imparțială și corectă

Într-o perioadă în care informația jurnalistică este în concurență directă cu toate celelalte tipuri de conținut de pe platforme, este nevoie urgentă de a implementa soluții structurale care să creeze condiții pentru restabilirea încrederii. La acest aspect se referă JTI, inițiativă propusă de organizația Reporteri fără frontiere (RSF), care este în esență un mecanism de certificare ce vizează relevarea jurnalismului de încredere în ecosistemul informațional și promovează implicit dreptul cetățenilor la informare avizată, imparțială și corectă.

Cele peste 1.000 de instituții media care s-au înscris la JTI  și-au evaluat practicile, în special procesele lor editoriale, folosind instrumentul JTI-app. Dintre acestea, 200 și-au publicat deja rapoartele de transparență. În urma acestei autoevaluări, fiecare organizație media poate solicita certificarea JTI printr-un audit extern efectuat de o organizație terță independentă. „De-a lungul anilor, JTI s-a impus ca una dintre cele mai relevante inițiative de atestare a transparenței presei și, în consecință, a restabilirii încrederii în jurnalism. Pe lângă o susținere clară și sinceră din partea mass-media, cifrele dovedesc că există un punct de referință relevant pentru redacțiile din întreaga lume. Invit orice mass-media interesată să se alăture – JTI poate ajuta la a reda jurnalismului de calitate avantajul său comparati”, susține Christophe Deloire,

Secretarul General al RSF.

 

Creșterea vizibilității surselor de încredere pe mari platforme online

O treime din mass-media implicate în JTI au sediul în Africa și peste 130 de instituții media și-au evaluat practicile în această parte a lumii. O altă treime din mass-media implicată se află în Europa, cu o proporție mare ucraineană și franceză. În Franța, grupurile EBRA și TF1 și-au obținut certificările în decembrie 2023, alăturându-se France Médias Monde și France Télévisions. JTI este, de asemenea, lansată pe scară largă în SUA, cu aproape 100 de instituții media implicate în evaluare și se dezvoltă rapid în America de Sud și Asia de Sud-Est.

Pe lângă acordarea unei etichete publice, certificarea JTI ajută la creșterea vizibilității surselor de încredere pe platforme: media care au răspuns la acest exercițiu, ce pune accent pe transparență, metodologia jurnalistică și implementarea principiilor etice, pot fi favorizate în indexarea algoritmică de platforme online, precum Microsoft sau Newsback, care folosesc JTI pentru a evidenția surse de încredere de informații.

La nivel legislativ, 11 state s-au angajat să susțină Inițiativa de încredere în jurnalism, care este menționată și în codul de practică Digital Services Act (DSA) și în proiectul de legislație europeană privind libertatea presei (EMFA).

Inițiată de RSF, JTI a fost dezvoltată sub egida Comitetului European de Standardizare de 130 de organizații media, asociații de jurnalişti, organizaţii neguvernamentale, companii și organizaţii internaţionale pentru a promova informaţia liberă, independentă şi verificată în întreaga lume.

Echipa JTI din birourile RSF din întreaga lume este disponibilă pentru a sprijini fiecare instituție media. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *