◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.07.2024

Europenizare. Armata Uniunii Europene

UE ar trebui să-şi formeze propria armată combinată, care ar putea juca un rol în menţinerea păcii şi în prevenirea conflictelor, a declarat ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, subliniind că o cooperare europeană mai strânsă în domeniul apărării este o prioritate pentru partidul Forza Italia pe care îl conduce (https://www.stiripesurse.ro/avem-nevoie-de-o-armata-europeana-recomandarea-unui-fost-presedinte-al-parlamentului-european_3191851.html, postat pe 7 ianuarie 2023): „Dacă vrem să fim apărători ai păcii în lume, avem nevoie de o armată europeană. Iar aceasta este o precondiţie fundamentală pentru a putea avea o politică externă europeană eficientă”, a declarat Tajani, fost președinte al Parlamentului European.

„Într-o lume cu actori puternici precum Statele Unite, China, India, Rusia – cu crize din Orientul Mijlociu până în Indo-Pacific – cetăţenii italieni, germani, francezi sau sloveni nu pot fi protejaţi decât de ceva care există deja, şi anume Uniunea Europeană”, a adăugat el. Tajani a mai spus că Uniunea Europeană ar trebui să-şi eficientizeze conducerea şi să aibă o singură preşedinţie, în locul structurii actuale formate dintr-un preşedinte al Consiliului European şi un preşedinte al Comisiei Europene.

 

100 miliarde euro investiții pentru Apărare

Pe 10 ianuarie 2024, Comisarul UE pentru Piața Internă, Thierry Breton a anunțat că UE trebuie să înființeze un fond masiv de apărare al UE, în valoare de 100 de miliarde de euro (https://cursdeguvernare.ro/100-miliarde-euro-fond-ue-pentru-investitii-in-aparare.html) – banii sunt prevăzuți în Programul European de Investiții în Apărare (EDIP), program menit să stimuleze achizițiile comune de arme și să crească producția internă a UE de arme și muniții: deciziile privind alocarea banilor de la bugetul UE pentru industria de apărare vor trebui aprobate de Consiliul European.

Comisarul Breton a insistat, de asemenea, că UE încă mai poate să-și atingă obiectivul de a produce 1 milion de obuze de artilerie în primăvara lui 2024, care ar trebui apoi trimise în Ucraina. În martie 2023, UE și-a acordat 12 luni pentru a dona muniție pentru a ajuta Ucraina în războiul său împotriva Rusiei. Dar, industriile de apărare din Europa se pregătesc cu greu, iar ținta a părut din ce în ce mai îndoielnică. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat în noiembrie 2023 că va fi imposibil să livreze muniția la timp. „Vreau să vă spun astăzi, aici, că ne vom respecta angajamentul”, a spus Thierry Breton grupului parlamentar Renew. El a spus că îndeplinirea acestui obiectiv va necesita reducerea exporturilor către țările din afara UE și asigurarea faptului că guvernele statelor membre fac presiune asupra industriilor lor de armament pentru a crește producția.

 

Fondul pentru Inovare în domeniile Apărării și Securității

Comisia Europeană și Fondul European de Investiții (FEI) au anunțat pe 12 ianuarie 2024, lansarea unui nou fond în valoare de 175 de milioane de euro pentru a susține inovarea în domeniul apărării și securității (Se pune în joc o sumă uriașă – UE creează un fond special destinat modernizării Apărării statelor membre (stiripesurse.ro): acest fond de capital pentru Apărare va mobiliza investiții totale de aproximativ 500 de milioane de euro prin atragerea de investiții din partea fondurilor de capital privat și a fondurilor de capital de risc.

Fondul pentru Inovare în domeniile Apărării și Securității face parte din eforturile blocului comunitar de a juca un rol mai important în politica de apărare și de a stimula activitatea de afaceri într-un sector considerat decisiv în fața amenințărilor la adresa securității interne și a diferitelor conflicte armate din imediata vecinătate a Europei. În următorii patru ani, Comisia Europeană se va concentra pe dezvoltarea tehnologiilor cu aplicații civile și de apărare.

 

Misiunea de instruire a UE din Republica Centraficană. Comanda acestei misiuni

Predarea-primirea comenzii European Union Training Mission in Central African Republic (EUTM RCA), între generalul de brigadă Lino Gonçalves, din Portugalia, și generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan, din România, a avut loc sâmbătă, 7 octombrie 2023, la Bangui (Republica Centrafricană), în prezența generalului-locotenent Michiel van der Laan, directorul Capacității Militare de Planificare și Conducere (MPCC) a Uniunii Europene (https://www.stiripesurse.ro/moment-important-pentru-mapn-general-roman-la-comanda-misiunii-ue-de-instruire-in-republica-centrafricana_3097619.html).

EUTM RCA, în strânsă coordonare cu alte misiuni internaționale, este angajată în reforma sectorului apărării din Republica Centrafricană – instituită în aprilie 2016, EUTM RCA acordă sprijin autorităților centrafricane în domeniile consiliere strategică și educație pentru forțele de securitate ale Republicii Centrafricane.

Reprezentanții Armatei României la EUTM RCA, în cooperare cu reprezentanți ai instituțiilor internaționale, participă la procesul de pregătire a militarilor din țara gazdă, prin activități de consiliere la nivel strategic și planificarea, organizarea, respectiv conducerea cursurilor de carieră și educație militară pentru ofițeri, subofițeri și personal de specialitate.

La ceremonia militară din capitala statului african au fost prezenți ministrul Apărării și Reconstrucției Forțelor Armate ale Republicii Centrafricane, Claude Rameaux Bireau și ambasadorul SUA în Republica Centrafricană, Patricia Mahoney. Din partea Armatei României, la festivitate a luat parte generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite – structura ce are comanda operațională a militarilor pe timpul executării misiunilor în afara teritoriului național.

 

Muniție produsă în UE

Până la finalul anului 2024, UE va avea capacitatea de a produce cel puțin 1,3 milioane de cartușe și obuze, a declarat comisarul UE pentru Piața internă, Thierry Breton, fiindcă blocul comunitar face eforturi atât să înarmeze Ucraina, cât și să-și asigure propriile stocuri de muniție.

Majoritatea obuzelor produse de firmele europene vor merge în Ucraina, care se luptă cu invazia rusă. UE a promis că va livra un milion de obuze până la finalul anului 2024, în anii 2022 și 2023 fiind livrate doar 300.000 de obuze.

Ucraina a avertizat deja că armata sa se confruntă cu o lipsă de muniție „foarte reală și presantă. Ne aflăm într-un moment crucial pentru securitatea noastră colectivă în Europa, iar în războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina, UE trebuie și va continua să sprijine Ucraina cu toate mijloacele sale. Vom continua să ne îmbunătățim capacitatea de producție, probabil în jur de 1,3 până la 1,4 milioane bucăți la sfârșitul lui 2024 și vom continua să creștem semnificativ”, a mai declarat Breton.

 

Operațiunea AGENOR

În timp ce rebelii Houthi din Yemen continuă să atace nave comerciale și militare din Marea Roșie, UE pregătește o misiune militară pentru a proteja libertatea de navigație de-a lungul rutei navale care leagă Europa de Asia prin Marea Roșie (https://cursdeguvernare.ro/operatiunea-agenor-planul-ue-de-a-trimite-cat-de-curand-posibil-nave-de-razboi-in-marea-rosie.html): pe 15 ianuarie 2024, comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni a avertizat că efectele instabilității din regiune „s-ar putea concretiza în următoarele săptămâni”, deși pentru moment prețurile energiei din UE și inflația nu sunt încă afectate.

Reprezentanții celor 27 de țări member UE au discutat apoi planurile de apărare a căii navigabile oferite de Marea Roșie împotriva atacurilor Houthi, care ar implica detașarea de distrugătoare în regiune. Misiunea de protejare a rutei comerciale ar urma să fie structurată pe misiunea activă de supraveghere condusă de Franța – operațiunea AGENOR – așa cum a propus Serviciul pentru Afaceri Externe al UE (SEAE).

Comitetul militar al UE, organul militar suprem din cadrul Consiliului UE, a fost solicitat să ofere asistență. Spania nu va bloca misiunea, dar nu va participa la aceasta. SEAE a subliniat necesitatea ca cel puțin trei distrugătoare sau fregate să participe la operațiune, dar diplomații spun că încă nu este clar ce state le vor furniza. Va dura ceva timp pentru a obține claritate în decizie, în condițiile în care multe guverne UE trebuie să implice parlamentele naționale în acest proces. Statele membre UE vor să transforme planul în acțiune „cât mai curând posibil”…

 

Edith Mihaela Dobrescu

Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *