Industria combustibililor fosili a finanțat unele dintre cele mai fundamentale științe climatice din lume încă din… 1954, arată documente recent descoperite. Potrivit The Guardian, interesele companiilor de combustibili fosili au susținut un grup cunoscut sub numele de Air Pollution Foundation, care a acordat fonduri pentru a se măsura CO2 și de a cerceta smogul care afecta în mod regulat Los Angeles. Aceasta este cea mai timpurie cercetare climatică cunoscută finanțată de companiile petroliere.
În propunerea de cercetare descoperită de Rebecca John, cercetător la Centrul de Investigații Climatice și publicată de site-ul web DeSmog, cercetătorul Samuel Epstein scria la acea vreme despre „schimbări în atmosferă” cauzate de arderea cărbunelui și a petrolului: „Consecințele posibile ale schimbării concentrației de CO2 în atmosferă cu referire la climă, ratele de fotosinteză și ratele de echilibrare ale oceanelor se pot dovedi în cele din urmă de o importanță considerabilă pentru civilizație”.
Predicții uimitor de exacte ale încălzirii lumii încă din anii 1970
Experții spun că documentele arată că industria combustibililor fosili a avut o implicare intimă în începuturile științei climatice moderne, cu tot cu avertismentele legate de la răul grav pe care îl vor produce schimbările climatice, doar pentru ca apoi să nege public această știință timp de decenii și să finanțeze eforturile de a se amâna acțiunile asupra crizei climatice. „Aceste documente conțin dovada că, cel puțin în 1954, industria combustibililor fosili a fost la curent cu potențialul produselor sale de a perturba clima Pământului la o scară semnificativă pentru civilizația umană”, a declarat Geoffrey Supran, expert în dezinformare legată de climă la Universitatea din Miami.
„Aceste descoperiri sunt o confirmare uluitoare că marile companii petroliere au avut degetul pe pulsul științei climatice academice timp de 70 de ani și o reamintire a faptului că acestea continuă să facă acest lucru și în prezent”.
Investigațiile anterioare ale înregistrărilor publice și private au descoperit că marile companii petroliere au derulat zeci de ani propriile cercetări cu privire la consecințele arderii produsului lor, adesea într-un grad teribil de precis – un studiu de anul trecut a constatat că oamenii de știință de la Exxon au făcut predicții uimitor de exacte ale încălzirii lumii încă din anii 1970 și 1980.
„Profund conștientă de potențialele implicații”
În prezent, nivelul de CO2 atmosferic al Pământului este de 422 părți per milion, ceea ce este cu aproape o treime mai mare decât prima citire făcută în 1958 și reprezintă o creștere cu 50% față de nivelurile preindustriale.
Această urmărire esențială a gazului primar care captează căldura și care a împins temperaturile globale la cele mai ridicate niveluri din istorie s-a născut, parțial, datorită susținerii Fundației pentru Poluarea Aerului – un total de 18 companii producătoare de automobile, inclusiv Ford, Chrysler și General Motors, au dat bani acestei fundații. Alte entități, inclusiv bănci și comercianți cu amănuntul, au contribuit la finanțare. O declarație politică din 1955 a Air Pollution Foundation numește problema poluării aerului cauzată de emisiile de mașini, camioane și instalații industriale „una dintre cele mai grave cu care se confruntă California și alte zone”.
Documentele descoperite provin din arhivele Caltech, Arhivele Naționale din SUA, Universitatea din California din San Diego și ziarele Los Angeles din anii 1950 și reprezintă ceea ce ar putea fi primul exemplu în care industria combustibililor fosili a fost informată cu privire la potențialele consecințe grave ale modelul său de afaceri. „Industria nu a fost doar la curent, ci a fost profund conștientă de potențialele implicații climatice ale produselor sale timp de 70 de ani. Aceste documente vorbesc despre emisiile de CO2 care au implicații planetare, ceea ce înseamnă că această industrie a înțeles extraordinar de devreme că arderea combustibililor fosili a avut efect masiv la scară global. Există dovezi copleșitoare că industria de petrol și gaze a indus în eroare publicul și autoritățile de reglementare cu privire la riscurile climatice ale produselor sale timp de 70 de ani”, sintetizează Carroll Muffett, directorul executiv al Centrului pentru Dreptul Internațional al Mediului. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com