◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Datele personale a sute de jurnalişti din Mexic au fost furate din sistemele guvernamentale şi publicate

La sfârşitul lunii ianuarie a avut loc o scurgere masivă de informații în cea mai letală țară din lume pentru jurnaliști: datele personale ale unui număr de 324 de jurnalişti din Mexic au fost furate şi publicate, au anunţat oficialii mexicani.

Grupurile internaționale pentru libertatea presei au reacționat imediat, atrăgând atenția că scurgerea de informații ar putea pune jurnaliștii în pericol și mai mare decât sunt deja în această țară campioană la numărul de jurnaliști asasinați.

Cel puţin 324 de jurnalişti au fost afectaţi de scurgere, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), care a cerut o anchetă imediată a incidentului. Toți jurnaliștii afectați s-au înregistrat la biroul Președinției mexicane pentru a acoperi emisiunile live ale președintelui Andrés Manuel López Obrador. Informațiile care au fost scurse și postate pe un site web includ numele complete ale jurnaliștilor și codul CURP al acestora, care este similar cu un număr de securitate socială. Scurgerea a inclus și copii ale pașapoartelor și cărților de identitate ale alegătorului, acestea din urmă fiind deosebit de îngrijorătoare, deoarece includ adrese. „Această informație ar trebui să fie păstrată confidențială și în siguranță de către biroul de presă prezidențial”, a susține Balbina Flores, reprezentantul organizației Reporteri fără frontier (RSF), citată de voanews.com.

 

Cea mai mortală țară pentru jurnaliști în afara zonelor de război

Jurnaliștii au raportat pentru prima dată scurgerea pe 26 ianuarie. La o conferință de presă din 29 ianuarie, López Obrador a spus că administrația sa investighează incidentul, iar alți oficiali guvernamentali au spus că informațiile au fost preluate de pe un „site web guvernamental inactiv”. Făptuitorul a folosit un nume de utilizator și o parolă ale unui fost angajat guvernamental, printr-o adresă IP spaniolă, au spus oficialii.

Jurnaliştii de la postul internaţional de ştiri Reuters s-au numărat printre cei ale căror informaţii au fost dezvăluite în scurgere. „Siguranța jurnaliștilor noștri este primordială și suntem profund tulburați de această scurgere de date cu caracter personal. Așteptăm rezultatele anchetei institutului de transparență din Mexic, care sperăm că va fi promptă și minuțioasă”, a spus un purtător de cuvânt al Reuters.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a cerut autorităților mexicane să identifice făptuitorul și să revizuiască securitatea sistemelor sale care dețin informații personale sensibile. „Este șocant că informațiile personale ale sute de reporteri pot fi extrase atât de ușor din sistemele guvernamentale și puse la dispoziția publicului, mai ales având în vedere numeroasele amenințări și hărțuiri la care au fost supuși reporterii care acoperă președintele”, afirmă Jan-Albert Hootsen, reprezentantul CPJ în Mexic.

Mexicul este considerată cea mai mortală țară pentru jurnaliști în afara zonelor de război – cel puțin 163 de reporteri au fost uciși din 2000, potrivit grupului pentru libertatea de exprimare Article 19. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *