◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

„Războiul dezinformării” din jurul mutării unei plăci comemorative de la Universitatea Cambridge

Un colegiu de la Universitatea Cambridge din Anglia a fost acuzat că a propagat multă „dezinformare” în încercarea sa de a scoate o placă de marmură pusă în onoarea unui donator care a avut și activități legate de comerțul cu sclavi, notează AFP. Colegiul Isus dorește să îndepărteze placa prinsă pe un perete al capelei sale, care îl omagiază pe Tobias Rustat, implicat financiar în comerțul cu sclavi în secolul al XVII-lea și care a fost unul dintre cei mai importanți donatori ai acestei facultăți. Conducerea vrea să mute această placă, pe care apare un portret al lui Rustat, pentru a o expune într-o altă clădire, cu detalii istorice.

Întrucât placa se află într-o clădire religioasă, este la latitudinea unui judecător desemnat de Biserica Angliei să decidă.

Pentru Justin Gau, avocat reprezentând 65 de foști studenți ai facultății care se opun acestui demers, precum și dinpunctul de vedere al descendenților lui Rustat, cei care cer scoaterea plăcii au procedat greșit și au dezinformat. „Toți au fost dezinformați despre viața lui Rustat”, a spus el în timpul dezbaterilor. „Dacă Colegiul a beneficiat de pe urma sclaviei este nedovedit sau improbabil. Mă tem că norul de dezinformare încă mai planează deasupra acestui loc”, a adăugat el în instanță”, a spus Andrew Sutton, un fost student devenit contabil, care a analizat informațiile financiare ale lui Rustat.

Tobias Rustat dăduse aproximativ 3.230 de lire sterline (aproximativ 500.000 de lire sterline la prețul actual) Colegiului Isus, în principal pentru finanțarea burselor pentru orfani.

De partea cealaltă, Sonita Alleyne, care conduce Colegiul și a fost prima femeie de culoare numită să conducă o facultate la prestigioasele universități din Oxford și Cambridge, vrea ca această capelă să devină „un loc lipsit de controverse”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *