◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Proiectul „Jurnalism local – Perspective europene”. Despre modelele alternative de finanțare a presei

BalkanInsight și-a prezentat publicația interactivă realizată în cadrul proiectului Jurnalism local – Perspective europene. Publicația a fost creată în colaborare cu nouă instituții media locale din Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Serbia.

Printre altele, publicația își propune să ajute jurnaliștii să învețe despre modelele alternative de finanțare și despre oportunitățile pe care le oferă strângerea de fonduri online și crowdfundingul – și să deprindă cum să recunoască știrile false și să le limiteze distribuția. De asemenea, proiectul explică importanța colaborării mass-media locale și a poveștilor transfrontaliere pentru a le oferi o acoperire și un impact mai larg.

Accentul primei părți a evenimentului s-a concentrat pe un schimb între reprezentanții mass-media și jurnaliștii din țările UE care se confruntă cu aceleași probleme în activitatea lor în regiune. Anna Petersen, redactor la Landeszeitung Lüneburg, din Germania, a vorbit despre lupta ziarelor locale pentru a satisface nevoia de informare în comunitățile mai mici și efectul transformării create de digitalizare. Acestea au avantajele lor, deoarece media pot ajunge mai ușor la un public mai larg, dar formatul tipărit nu a ajuns la sfârșitul existenței sale. „Este important ca oamenii să fie interesați de noile formate și să le experimenteze ca pe o valoare suplimentară, deoarece reprezintă un conținut suplimentar pentru ediția tipărită”, a adăugat Petersen.

Márton Kárpáti, fondator și CEO al Telex.hu din Ungaria, a împărtășit experiența sa de a înființa un nou organ de presă și cum a reușit să finanțeze și să creeze o voce independentă pentru dezbateri deschise și discuții democratice. „Nu aveam bani; nu aveam nimic. Nu știam ce se va întâmpla. Dar am crezut în personalul nostru și am crezut în cititori. La câteva zile după ce am renunțat, le-am cerut cititorilor și posibililor susținători să ne ajute și să ne sprijine cu bani. În doar câteva zile, au primit în jur de un milion de euro, care ne-a dat un start sigur. Am fost primul site de știri cu finanțare participativă, începând de la zero”, a spus el.

Vorbind despre importanța cooperării și a jurnalismului transfrontalier, Brigitte Alfter, directorul Arena pentru Jurnalism în Europa, a spus că jurnalismul transfrontalier ar trebui utilizat atunci când poate aduce ceva benefic .

În cea de-a doua parte a evenimentului, Amer Bahtijar, președintele Tačno.net, din Bosnia-Herțegovina, Darija Ranković, redactorul Kolubarske din Serbia și Ivana Petrović, redactorul City Smart Radio din Serbia, au vorbit despre problemele pe care le-au împărtășit ca mass-media locale independente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *