◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.07.2024

Evenimente sportive importante în 2024

Pe parcursul anului 2024 se vor desfășura două ediții ale Jocurilor Olimpice, una de Iarnă, la Gangwon, rezervată tinerilor sportivi și alta, cea mai importantă, de Vară, la Paris, la care vor evolua și reprezentanți ai țării noastre. Li se vor adăuga turnee preolimpice pentru ediția pariziană la lupte, scrimă, tenis de masă, box, kaiac-canoe, canotaj, competiții de calificare la judo, polo, haltere, unde sportivii români pot obține biletele pentru Paris. Va fi interesant de urmărit evoluția naționalei de fotbal la turneul final al EURO 2024. Atenția iubitorilor diverselor sporturi se va îndrepta și spre întrecerile tradiționale internaționale.

Luna ianuarie a debutat cu Turneul celor 4 trambuline la sărituri cu schiurile, Turul de schi și turneele de tenis premergătoare Australian Open. La Brisbane a revenit, după o pauză de aproape un an, spaniolul Rafael Nadal (foto). Urmează, printre altele, Raliul Dakar (5-19), Europenele de patinaj artistic (8-14), Cupa Asiei la fotbal (12 ianuarie-12 februarie), Europenele de handbal masculin (10-28), unde va participa, după o pauză de 28 de ani și echipa României, antrenată de ibericul Xavi Pascual, care va întâlni în grupa B Austria, pe 12 ianuarie, Spania, pe 14 și Croația, pe 16; Australian Open (15-28), Jocurile Olimpice de Tineret (16-23), la Gangwon, Coreea de Sud. Revin în actualitate meciurile din grupele Ligii Campionilor și Cupei EHF, la feminin și Superliga de fotbal din România, pe 19.

Pe parcursul lunii februarie vor avea loc, printre altele, Mondialele de înot din Qatar (2-18), Turneul celor șase Națiuni la rugby (2 februarie-16 martie), Transilvania Open, tenis,  la Cluj ( 3-10), finala Super Bowl (11), Mondialele pe echipe la tenis de masă, în Coreea de Sud (16-25), NBA All Star Game, 18.

În prima lună de primăvară calendaristică debutează, la Sakhir, pe 2 martie, noul sezon al Formulei 1. Completat de  turneele de tenis de la Indian Wells (4-17) și Miami Open (17-31), Mondialele de patinaj artistic (18-24). play-offul și play-outul Superligii, (17), play-offul sferturilor Ligii Campionilor la handbal feminin, (16-17), amicalele de fotbal ale României cu Irlanda de Nord (22) și Columbia (26).

În aprilie vom fi conectați la sferturile Cupei României la fotbal (pe 3) turneul european preolimpic de lupte de la Baku (5-7), meciul cu Ucraina din cadrul turneului feminin de tenis Billie Jean King (12-13),  turneul ATP 250 de la București (15-21), turneul Masters de la Madrid (22 aprilie-5 mai), semifinalele Cupei României la fotbal (24), Europenele masculine de gimnastică (24-28), sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin (27-28).

Gimnastica feminină deschide seria evenimentelor din luna mai, cu întrecerile continentale feminine de la Rimini, Italia (2-5). Urmate de ultimele două sferturile ale Ligii Campionilor la handbal feminin (4-5), Turul ciclist al Italiei, II Giro, (4-26), turneul Masters de tenis de la Roma (6-19), Semimaratonul internațional de la București (11-12), French Open (26 mai-8 iunie), finala Conference league, la Atena (29), turneele preolimpice la lupte, la Istanbul, mondial și tenis de masă, locație nestabilită.

Pentru iubitorii sportului rege din țara noastră emoțiile vor fi la cote deosebite în perioada 14 iunie-14 iulie,la EURO 2024, îndeosebi pe 22, când România, revenită în elită după opt ani, va juca în grupa E împotriva Belgiei, la Koln și apoi pe 26, cu Slovacia, la Frankfurt. Precedate, pe 17, de partida de la Munchen cu echipa calificată din play-off, probabil Ucraina. Primele două formații din grupe merg mai departe în optimi. În primele zile din iunie e programat final fourul Ligii Campionilor la handbal feminin, la Budapesta, Mondialul Cluburilor la fotbal, în SUA (15 iunie-13 iulie), Bucharest 10k Grand Prix de atletism (22), Turul ciclist al Franței (29 iunie-21 iulie).

Luna lui Cuptor va fi dominată de Jocurile Olimpice de Vară de la Paris (26 iulie-11 august), la care România are deja calificați 61 de sportivi și sportive la atletism, box, canotaj, înot, kaiac-canoe, gimnastică artistică și ritmică, la care se vor adăuga cei calificați după turneele și alte competiții preolimpice. În iulie vor mai fi turneul de Grand Slam de la Wimbledon  (1-14), tururile1 și 2 preliminare ale Ligii Campionilor, Europa și Conference league la fotbal.

Din luna august menționăm prima manșă a play-offului Ligii Campionilor, Europa și Conference League. Supercupa Europei la fotbal, la Varșovia (14), US Open (26 august-8 septembrie).

În septembrie așteptăm reluarea Turului ciclist al României, prima etapă din faza grupelor Ligii Campionilor la fotbal (17-19), etapele 1 și 2 din Liga Națiunilor la fotbal  (5-7, 8-10), Mondialele de futsal din Uzbekistan  (14 septembrie-6 octombrie).

Capul de afiș al lunii octombrie va fi Turneul Campioanelor la tenis (28 octombrie-3 noiembrie).

Interesante mai pot fi Maratonul Internațional București, alte etape din Liiga

Campionilor, Europa și Conference League și Liga Națiunilor la fotbal, din Formula 1.

Turneul Campionilor la tenis masculin, programat între 10 și 17 noiembrie, la Torino domină evenimentele penultimei luni a anului. De urmărit și finala Cupei Davis (19-24),  la Malaga. Pe noi ne interesează și Europenele de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția (28 noiembrie-15 decembrie), fără Cristina Neagu, retrasă după Mondialele de anul trecut. Dar și etapele cu numerele 4 și 5 din Liga Națiunilor la fotbal sau cele din grupele Ligii Campionilor, Europa și Conference League.

În decembrie se vor desfășura ultimele etape din grupele cupelor europene la fotbal și ale Formulei 1, la Lusail și Abu Dhabi.

                                                                                                               

Radu Levârdă

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *