◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.12.2023

Gânduri fulgerate. Fotbalistul planetar a plecat în Univers

Dincolo de orice epitet și comparație, desigur, foarte bine argumentate, referitor la  fotbalistul de geniu care ne-a marcat copilăria, dar și viața cu fascinația balonului rotund, putem spune fără să greșim că PELE a fost vocea poporului Brazilian, prin care  Brazilia ca țară a vorbit lumii, într-o perioadă nefastă din punct de vedere economic, social, când foamea se plimba pe stradă, dar minunată prin personalitatea și vocația înnăscută pentru fotbal a copilului Pele, pentru care sărăcia a fost o virtute cu care a cucerit planeta.

A jucat pe nisipul Copacabanei, desculț, abia pe la 16 ani a primit un echipament de fotbal, ce bucurie. Imediat, datorită calităților sale ieșite din comun, a fost promovat de la echipa sa de suflet, Santos, la echipa Națională. În 1958 a ajutat Brazilia, prin evoluția sa de vis, să câștige titlul mondial. Nu l-am văzut la tv, eram copil și nici nu aveam televizor, doar am auzit despre minunile lui Pele. În 1962, Brazilia cu Pele în mare formă, dar și cu o generație de fotbaliști tereștri, câștigă pentru a doua oară consecutiv Cupa Mondială. În 1966 a avut ghinionul unei accidentări care ne-a întristat, dar și așa, Brazilia câștiga. În acel campionat l-am văzut la tv. Era dintr-o altă lume.

1970, La Campionatul Mondial din Mexic, eram tânăr și jucam fotbal la țară, de dimineață până aproape seara, terenul de la marginea satului era Maracana noastră, a copiilor fără copilărie, dar fotbalul era, ca și pentru Pele, o hrană spirituală. L-am revăzut din nou la tv, Pele era deja arhicunoscut, un idol și o mare personalitate a fotbalului, un ambasador strălucit al fotbalului și nu numai,

Am avut bucuria de a juca în grupă cu Brazilia, Doamne, ce echipe, am spus echipe pentru că am demonstrat că suntem la fel de buni ca și brazilienii, deși am pierdut la limită – România era o forță. Și numai orgoliul păgubos al unor sclavi de serviciu a făcut să nu arătăm lumii că avem și noi un Pele, acesta era marele Dobrin, care a fost ,,deplasat” în Mexic doar ca turist, ce rușine! Dobrin, prin jocul său debordant și creator de minuni, ar fi făcut chiar și pentru o zi Guadalajara Capitala României.

Așa se scrie uneori Istoria!

Brazilia a ieșit din nou Campionă Mondială. Marele Pele s-a retras și el, încet, încet, timpul a trecut și peste el ca boare de vânt, dar a rămas în continuare un idol, un reper de referință în lumea sportului mondial. A trecut cu bine peste pandemia secolului, dar o altă boală i-a răpit bucuria de a trece în noul an 2023, inima lui s-a oprit în minutul 82, când a pierdut cu demnitate meciul cu viața.

Îți mulțumim, Edison Arantes do Nascimento, PELE, mulțumim doamnă do Nascimento, pentru că ne-ați dăruit un copil de geniu, care din fericirea lui simplă ne-a dăruit și nouă.

DUMNEZEUN SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE!

P.S. Sper ca Brazilia, cu un nou președinte, și poporul brazilian să renască în toate și prin spiritul mereu tânăr și liber al celui ce i-a fost un simbol, marele Pele.

 

Dumitru BUȚOI/UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *