◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Europenizare. Revizuirea tratatelor UE (I)

Comunicatul de presă al Parlamentului European (PE) din 4 mai 2022 (https://www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20220429IPR28227/revizuirea-tratatelor-e-necesara-pentru-implementarea-propunerilor-conferintei) arăta că eurodeputații sprijină propunerile ambițioase, conduse de către cetățeni, ale plenului Conferinței privind viitorul Europei pentru reformarea profundă a UE.

PE a adoptat atunci o rezoluție referitoare la acțiunile întreprinse în urma concluziilor Conferinței privind viitorul Europei. PE recunoștea că „propunerile ambițioase și constructive”, care au rezultat în urma conferinței necesită modificări ale tratatelor UE, de exemplu în ceea ce privește o Uniune mai simplă, mai transparentă, mai responsabilă și mai democratică.

În acest scop, plenul PE solicita Comisiei pentru afaceri constituționale să pregătească propuneri de reformare a tratatelor UE, care ar avea loc prin intermediul unei convenții în conformitate cu articolul 48 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În acest proces, UE trebuia să se îndrepte către un model de creștere durabilă, favorabil incluziunii și rezilienței, acordând o atenție deosebită IMM-urilor, iar în acest sens eurodeputații au solicitat punerea deplină în aplicare a Pilonului European al Drepturilor Sociale. De asemenea, eurodeputații au solicitat UE să joace un rol de lider în combaterea schimbărilor climatice, protejarea biodiversității și promovarea sustenabilității la nivel mondial.

Eurodeputații au subliniat că o integrare politică mai profundă și o democrație veritabilă pot fi realizate prin acordarea dreptului de inițiativă legislativă PE, precum și prin abolirea unanimității în cadrul Consiliului European.

 

Un exercițiu fără precedent în democrația participativă

În cursul dezbaterilor din plenul PE, din 3 mai 2022, marea majoritate a eurodeputaților au subliniat că așteptările, prioritățile și preocupările cetățenilor au fost auzite în mod ferm și clar în acest exercițiu fără precedent de democrație participativă și că rezultatul trebuie respectat.

Mulți eurodeputați au subliniat că cetățenii trebuie să fie implicați mai mult, alături de o reprezentare democratică mai puternică la nivelul UE. Alții au atras atenția asupra unor domenii specifice în care propunerile orientate către cetățeni necesită schimbări profunde, inclusiv alegeri cu adevărat europene, precum și noi competențe ale UE în domenii ca sănătatea, energia, migrația și apărarea.

Unii vorbitori, membri ai PE au criticat Conferința privind viitorul Europei, susținând că procesul este defectuos și că propunerile nu reflectă opinia publică.

 

Etapele urmate

1. Plenul Conferinței privind viitorul Europei a adoptat cele 49 propuneri, care i-au fost prezentate, pe 30 aprilie 2022: acestea includ peste 300 de măsuri în cadrul a 9 teme, bazate pe 178 de recomandări ale grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni, pe contribuții din partea grupurilor de dezbatere, precum și pe idei promovate la evenimentul care a reunit reprezentanți ai tineretului european. Cele 43.734 de contribuții și 16.274 de idei promovate sunt înregistrate pe platforma digitală multilingvă a PE.

2. Cu ocazia Zilei Europei, pe 9 mai 2022, cei trei copreședinți ai Comitetului Executiv al PE au prezentat președinților instituțiilor UE raportul final al conferinței în cadrul unui eveniment de încheiere a Conferinței privind viitorul Europei, desfășurat la sediul PE, la Strasbourg.

3. Solicitarea adresată șefilor de stat sau de guvern de a institui o Convenție de revizuire a tratatelor.

4. Elaborarea primului set de propuneri pentru o nouă structură instituțională a UE.

5. Eliminarea dreptului de veto și acordarea mai multor competențe UE în domeniul sănătății,  energiei, apărării și al politicilor sociale și economice.

6. Acordarea unui drept deplin și direct de inițiativă legislativă pentru PE și mai buna protecție a valorilor fundamentale.

 

OPINIA STATELOR MEMBRE PRIVIND REVIZUIREA TRATATELOR UE

13 ţări membre UE se opun declanşării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene, dorită de Parlamentul European, de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a face Uniunea mai eficientă (https://www.agerpres.ro/politica-externa/2022/05/09/update-treisprezece-state-membre-ue-se-opun-modificarii-tratatelor–914792): „Nu suntem favorabili unor tentative neanalizate şi premature vizând lansarea” unei astfel de proceduri, scriu aceste ţări, între care Polonia, România şi Finlanda, potrivit unui text difuzat mai întâi de Suedia, de asemenea semnatară a textului.

Cele 13 state membre susţin că „nu exclud nici o opţiune în acest stadiu”, dar că vor să studieze mai întâi propunerile de reformă prezentate liderilor UE după dialogul cetăţenesc. Difuzarea acestei scrisori comune a coincis cu manifestările dedicate Zilei Europei, pe 9 mai 2022, marcată cu discursurile în faţa Parlamentului European reunit la Strasbourg, al preşedintelui francez, Emmanuel Macron şi al preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care au spus că sunt de acord cu o revizuire a tratatelor pentru întărirea UE.

Tot pe 9 mai 2022 au fost înaintate oficial şi propunerile de mai sus privind etapele care trebuie urmate, rezultate în urma Conferinţei privind viitorul Europei, un amplu exerciţiu de consultare cetăţenească întreprins timp de un an. Anumite propuneri, precum acordarea dreptului de iniţiativă legislativă Parlamentului European, solicitat de acesta sau extinderea competenţelor UE în materie de apărare sau de sănătate, necesită o schimbare a tratatelor UE.

Ţările care se opun acestei perspective atrag atenţia asupra riscului unei „pierderi de energie” şi estimează că o revizuire a tratatelor „nu a fost niciodată un obiectiv” al Conferinţei privind viitorul Europei: „Avem deja o Europă care funcţionează”, după cum au arătat-o pandemia de COVID-19 şi răspunsul la invazia rusă în Ucraina şi „nu trebuie să ne grăbim pentru a face reforme instituţionale”, avertizează țările care se opun schimbării tratatelor UE; propunerile cetăţenilor „nu trebuie instrumentalizate”, au mai adăugat statele membre UE care se opun schimbării tratatelor UE.

 

Emilian M. Dobrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *