◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Arta din Afganistan, anihilată sistematic de regimul taliban

Sectorul artistic și cultural din Afganistan se confruntă cu o criză fără precedent, deoarece simplul act de exprimare artistică a fost efectiv criminalizat de talibani.

În timp ce comunitatea internațională s-a luptat adesea cu regimuri autoritare care controlează strâns ce fel de artă poate fi produsă, situația actuală din Afganistan este fără precedent, deoarece majoritatea formelor de exprimare au fost interzise.

„Artiștii sunt căutați pentru a fi arestați, torturați și executați. Aceasta se extinde la persoanele care lucrează în muzică, artă vizuală, artele spectacolului, film și televiziune, literatură, muzee, situri de patrimoniu cultural și educație artistic. Comunitatea internațională nu a reușit să permită cu destulă forță recunoașterea artiștilor afgani ca un grup distinct care are nevoie de protecție și sprijin pentru relocare, pe care îl merită pe bună dreptate. Lipsa acțiunii umanitare din partea țărilor care se presupune că sunt dedicate sprijinirii libertății artistice ar putea, de asemenea, să permită în cele din urmă distrugerea sistematică și completă a bogatului patrimoniu artistic și cultural al Afganistanului”, scriu Sanjay Sethi și Johanna Bankston.

Deși liderii talibani au făcut inițial apeluri către comunitatea internațională să coopereze cu conducerea lor „reformată”, despre care au promis că va demonstra respect față de drepturile omului și toleranță față de libertatea de exprimare, acțiunile lor din lunile care au urmat au dezvăluit contrariul, potrivit Euronews. Filosofia politică a talibanilor se opune fără echivoc oricărei arte non-islamice.

Deși talibanii nu au emis o interdicție oficială a artei, regimul a făcut acest lucru în practică, impunând închiderea universităților și centrelor de arte, distrugând instrumente și artă publică, interzicând femeilor și fetelor să practice artele și facilitând arestarea, atacul, închisoarea si executarea artiștilor. În artele vizuale, talibanii au interzis toate lucrările seculare și reprezentarea unor figuri umane. De asemenea, talibanii au închis aproape toate instituțiile muzicale, au interzis spectacolele și emisiunile muzicale și au arestat și întemnițat muzicieni.

Având în vedere mediul actual, nu este surprinzător că majoritatea artiștilor din Afganistan s-au autocenzurat, s-au ascuns, și-au distrus lucrările creative sau au căutat să părăsească țara.

În afară de Germania, puține regimuri de vize oferă o cale specializată pentru ca artiștii afgani să se reinstaleze. În plus, artiștii care imigrează cu succes în străinătate au puține resurse disponibile pentru a-și relua cariera într-un peisaj profesional nou și necunoscut. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *