Obiceiurile alimentare, stilul de viață și controalele preventive din tinerețe pot asigura o bătrânețe sănătoasă și activă. Un grup de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății, din care face parte și românca Luiza Spiru, lucrează la redefinirea conceptului de îmbătrânire sănătoasă, care va fi centrat pe individ. „Avem din ce în ce mai multe cazuri de tineri care îmbătrânesc precoce. În plan cerebral, avem din ce în ce mai mulți oameni care sunt în plină activitate profesională și care, din păcate, fac boli de memorie care, dacă nu sunt abordate în momentul potrivit, în următorii cinci ani pierd șansa reversibilității către o stare de sănătate. Și aici intervine specialistul educat, echipa medicală care știe să evalueze astfel de lucruri. Aici intervine medicina de prevenție/ predicție, cu soluții personalizate și cu abordare holistică. Acesta este primul pas în ceea ce înseamnă unul dintre cele 25 de domenii ale medicinii longevității”, a spus prof. univ. dr. Luiza Spiru la Radio România Actualități.
Omenirea are la dispoziție și teste de sânge care evaluează diferiți markeri ai îmbătrânirii biologice și ne permit să știm cu ce ritm îmbătrânește o persoană sau dacă are mai multe șanse de a dezvolta o boală cronică. „Avem biomarkeri la îndemână astăzi ca să putem preveni instalarea progresivă a unei astfel de patologii. Dacă faceți acest lucru în timp util, atunci evitați parcursul celor cinci ani în care patologia deja se constituie. Să nu uitați un singur lucru, că atunci când semnele, simptomatologia este distinctă, asta înseamnă că instalarea bolii respective s-a întâmplat cu 10-15 ani în urmă. Adresați-vă unui astfel de centru specializat care să poată să vă evalueze și să știe din timp dacă aveți riscul individual pentru a dezvolta o astfel de patologie”, a subliniat președinta Fundației Ana Aslan Internațional, invitată la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.
Cei interesați pot cere detalii despre aceste teste medicilor de familie, pentru a vă îndruma către centrele specializate.
Pentru prima oară, Casa Națională de Asigurări de Sănătate are un program pentru prevenție atât pentru ambulatorii, cât și pentru spitalizarea de zi.
Luiza Spiru a dezvoltat primul proiect național de alfabetizare în sănătate și îmbătrânire sănătoasă pentru persoanele vârstnice, Vitalitate Plus. „Este produsul Fundației Ana Aslan Internațional, primul nostru produs social în care venim cu ghiduri pentru pacienți, de data aceasta pentru oamenii care vor să știe cine sunt înainte ca bolile cronice să se instaleze și chiar și după, care trebuie să înțeleagă, într-un limbaj comun și accesibil, astfel încât să nu fie nimeni complexat când ia un astfel de ghid. Am început lucrul pentru prediabet și diabet cu o dragă colegă de breaslă a mea, împreună cu liderii Societății de Diabetologie. Și acum am obținut aprobarea. Nu numai pe diabetologie, dar și pe patologie cardiovasculară, pe bolile cognitive, adică pe demență, pe tot ce înseamnă debutul acestor boli neurocognitive și pe fragilitate”, a anunțat specialistul.
Asociația Institutul pentru Îmbătrânire Activă în colaborare cu alți parteneri au înființat recent o platformă numită ELDIE, prietenul virtual al vârstnicilor, a anunțat dr. Alexandra Dobre, șefa Asociației Institutul pentru Îmbătrânire Activă. ELDIE este o platformă virtuală menită să contracareze problema izolării sociale în rândul seniorilor din România. Un alt proiect menit să-i apropie de seniori de tehnologie a fost organizarea unor work-shopuri, la care au participat aproximativ 300 de persoane, care au deprins de la tinerii voluntari tainele tehnologiei, a punctat Teofil Sturzoiu, CEO & Co-Founder Eldie.
Foto: pixabay.com