◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Răsăritul Românesc, Basarabia – Un nou început

1 Septembrie 2021 a început la Gimnaziul “Nicolae Costin”, din Chișinău cu dezvelirea basoreliefului În memoriam Nicolae Costin.
La eveniment au participat personalități notorii din spațiul basarabean: Eugen Doga, Alexandru Arseni, Octavian Țîcu, Nicolae Jelescu, Viorel Burlacu, Diana Guba, Valentina Volontir, Zâna Izbaş, Eugenia Tofan, Ludmila Boțan, Mariana Seu, Nicolae Mocanu, echipa TVR Moldova s.a.
Placa comemorativă sfințită de un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei și biserica Sfânta Teodora de la Sihla, în frunte cu protoiereul Ioan Ciuntu a fost dezvelită de primarul actual al municipiului Chișinău Ion Ceban, sculptorul Valeriu Doicov, Ilinca Zaporojan, reprezentanta elevilor din gimnaziu și Iuliana Gorea Costin, soția regretatului înaintaș, deputat, primar general, președinte al Consiliului Municipal, promotor al renașterii naționale – Nicolae Costin.
Doamna Ambasadoare Iuliana Gorea Costin a oferit în dar gimnaziului: seturi de cărți şi agende, un televizor performant, colecția de hărți, reprezentând evoluția spațiului geografic românesc de-a lungul timpului şi ghiozdane, inscripționate cu citatul: “Unirea Românimii e visul meu de fier” de Mihai Eminescu.
Vorbitorii, Doamna directoare a gimnaziului Silvia Guzun, Domnii Alexandru Arseni, Octavian Ticu, Eugen Doga au menționat ca Nicolae Costin avea calitățile unui profesor de excepție, a unui Om Politic cu înaltă conștiința de neam şi Tara, iar actualul primar Ion Ceban a menționat ca Nicolae Costin este înaintașul de la care avem de învățat cu toții.
În final Iuliana Gorea Costin a subliniat că Nicolae Costin nu era şi nu manifesta mândrie sau înfumurare, ci demnitate! Este o mare diferență, a afirmat Domnia Sa, intre mândrie, considerată un mare păcat în credința noastră creștina şi demnitate considerată un har divin.
Excelenţa Sa a chemat asistenta să-şi amintească de energiile creatoare manifestate de generația de înaintaşi în frunte cu Nicolae Costin, de mulțimile care strigau în unison: “
Limba romană! Alfabet latin! Noi suntem romani!”
Discursul doamnei ambasadoare, Iuliana Gorea Costin, soția regretatului primar:
“Asistăm astăzi la un act de Justiţie, În Memoriam, grație imboldului colectivului didactic al gimnaziului “Nicolae Costin”, condus cu onoare de Doamna Director Silvia Guzun, a eforturilor doamnei Valentina Volontir, Director în Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău, primar general domnul Ion Ceban și a domnului sculptor Valeriu Doicov.

Firescul acestui eveniment desfășurat la început de an de studii, în preajma evenimentelor majorare din istoria noastră recentă, pe care le-am marcat la sfârșit de august, impun să amintesc că Nicolae Costin a fost:
– Profesorul universitar care semăna Lumina prin Cuvânt atât în aulele universitare cât și la mitingurile de renaștere națională;
– Tribunul Nicolae Costin acționa strategic prin faptă și cuvânt contribuind la ceea ce avea să însemne dreptatea noastră divină, săvârşirea care avea să înceapă cu: recucerirea drepturilor noastre firești
De a vorbi și învăța în limba maternă – română, de a scrie în grafie latină, de a ne cunoaște istoria, de a ne alinia împreuna cu întreaga națiune sub flamura Tricolorului, de a ne pătrunde de chemarea imnului “Deșteaptă-te, române”…
Aceste cuceriri ale drepturilor noastre, a celor născuți în Răsăritul Românesc, au însemnat înainte de toate sacrificiu și suferința generațiilor și generațiilor de străjeri la poarta Țării.
Declaraţia de Independență – Actul de Constituire a Statului Republica Moldova, a cărui semnatar a fost și Nicolae Costin, a consemnat voința noastră de ieșire din imperiul sovietic și un pas spre ReUnirea cu Țara-mamă, România.
Un permanent cercetător al rostului “înșiruirii epocilor pe ața “, cu o uimitoare capacitate de analiză a istoriei, Nicolae Costin înțelegea și susținea că doar o națiune unită și o Țară reîntregită poate rezista în fața intemperiilor timpului, poate ocupa cu demnitate un loc destoinic la masa popoarelor lumii, determinându-și prezentul și viitorul.
Testamentar Nicolae Costin afirma “Visul nostru de secole – reîntregirea teritorială și națională – trebuie îndeplinit! Nu exista altă cale. Cred că ne va ajuta Dumnezeu! “
Nicolae Costin credea că din neamul nostru se vor ridica alte generații de tineri capabili să înlocuiască golul lăsat de trecerea la Ceruri a generațiilor de înaintași, adevărați patrioți, conștiințe luminate, care și-au sacrificat viața pentru binele semenilor, pentru idealul național de reîntregire.
Misiunea de a continua ne revine nouă – purtătorilor de memorie, nouă care i-am cunoscut și i-am apreciat.
Doar Îndeplinirea acestui ideal – lăsat testamentar de înaintașii noştri este răspunsul adecvat la jertfa lor.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
Un nou început! Un început de an cât mai bun elevilor și cadrelor didactice de la Gimnaziul “Nicolae Costin”, celor din întregul Răsărit Românesc și din întreaga Țara!
Mulţumesc din inima tuturor!


P. S.
– Nicolae Costin avea extraordinara capacitate de a impune respect chiar și adversarilor sau oponenților săi politici. Constatăm acest lucru și după înălțarea la ceruri a sufletului său;
– Nicolae Costin nu era un om mândru şi nici înfumurat, Nicolae Costin era un Om cu multă demnitate;
– Se va reveni asupra basoreliefului pentru a-l aduce cât mai aproape de chipul său real”.

N.N.

P. S. Mulțumim TVR Moldova
http://m.tvrmoldova.md/cultura/la-liceul-nicolae-costin-a-fost-dezvelita-o-placa-comemorativa-in-cinstea-primului-primar-al-chisinaului/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *