◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Inteligența artificială, potențială unealtă de eficientizare a muncii jurnalistice

Pentru mulți jurnaliști, ideea de a împărți spațiul cu inteligența artificială (AI) este amenințătoare. Dar industria știrilor așa cum era cunoscută până nu demult este într-un declin abrupt, potrivit Centrului de Cercetare Pew, din SUA. Lindsay Grace, Knight Chair for Interactive Media și profesor asociat la Universitatea din Miami School of Communication, consideră că tehnologia și în special inteligența artificială îi pot ajuta pe jurnaliștii de astăzi, mai ales într-un moment în care aceștia se confruntă cu resurse în scădere: „Cred că ar trebui să ne uităm la AI așa cum ne uităm la internet. Este o modalitate de a extinde raza de acțiune și eficacitatea unui jurnalist în activitatea pe care o desfășoară”.
Așa cum vizualizarea diferitelor site-uri web poate facilita cercetarea pe web, AI poate îmbunătăți procesul de relatare. Grace și o echipă de cercetători de la mai multe universități au publicat o lucrare numită „Exploring Reporter-Desired Features for an AI-Generated Legislative News Tip Sheet”, care a apărut în jurnalul de cercetare din aprilie 2022 al Simpozionului Internațional de Jurnalism Online. Echipa a dezvoltat o serie de recomandări care, bazate pe inteligență artificială, pot ajuta redacțiile de știri prin cercetarea informațiilor generate de ședințele legislativului de stat. Sistemul adună informații și oferă date de fundal despre evenimente, pentru a ajuta reporterii în culegerea lor de știri.
a spus Grace. „Este extrem de costisitor ca un jurnalist să asculte fiecare eveniment. În schimb, sistemele AI fac această muncă pentru ei”, explică Grace.
Până acum, echipa a înființat sisteme pentru statele care au Legi Sunshine și, prin urmare, oferă acces deschis la legislaturi și reuniuni ale statului. Acestea sunt California, Florida, Texas și New York, relatează news.miami.edu.
Grace crede că viitorul jurnalismului este ca profesioniștii media să lucreze mână în mână cu informaticienii care să le îmbunătăţească şi să le faciliteze munca. În viitor, Grace și echipa sa speră să dezvolte algoritmi care să permită inteligenței artificiale să realizeze tipul de informare de bază în jurnalism necesar pentru a crea narațiuni mai complexe. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *