◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.06.2024

UNESCO. 18 noi
parcuri geonaționale

Pe 27 martie 2024, Consiliul Executiv UNESCO a desemnat 18 noi geoparcuri globale, inclusiv două în Franța. Această decizie aduce numărul total de situri din Rețeaua Globală de Geoparcuri UNESCO la 213. Acestea sunt răspândite în 48 de țări (https://news.un.org/fr/story/2024/03/1144471): creat în 2015, sistemul UNESCO Global Geopark recunoaște moștenirea geologică care este internațională. Geoparcurile servesc comunitățile locale, combinând conservarea moștenirii lor geologice unice cu conștientizarea publicului și o abordare durabilă a dezvoltării.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) promovează acest concept în regiunile în care geoparcurile sunt mai puține, în special în Africa, Statele Arabe și micile state insulare în curs de dezvoltare. Pentru aceasta, UNESCO organizează misiuni de experți, sesiuni de formare personalizate și consultări la nivel național și local, pentru a sprijini pregătirea cererilor pentru statutul de Geoparc Global UNESCO.

Cele 18 noi geoparcuri sunt situate în Brazilia, China, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Polonia, Portugalia, Spania și Ungaria. Un nou geoparc transnațional a fost înființat în Belgia și Regatul Țărilor de Jos.

 

Istoria geologică și istoria umană se împletesc

Acest prim geoparc transnațional Belgia-Țările de Jos din Delta Scheldtei este situat între bazinul Mării Nordului și masivul Brabant. Geoparcul întruchipează o narațiune cu mai multe fațete, în care istoria geologică și istoria umană se împletesc pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la vulnerabilitatea extremă a regiunii la schimbările climatice. Proiectul de conservare care a fost lansat are ca scop revigorarea orașului medieval Reimerswaal, dispărut, scufundat în 1530 ca urmare a activităților de extracție a turbei. Această inițiativă combină construcția de apărare de coastă, păstrarea calității apei și îmbogățirea ecologică a Scheldtului de Est, subliniind astfel angajamentul geoparcului față de conservarea generală a mediului.

În Brazilia, UNESCO a desemnat Geoparcul Global Uberaba. Este situat în al doilea cel mai mare biom din America de Sud, în sud-estul Braziliei. Printre siturile sale preistorice impresionante se numără formațiunile Serra da Galga și Serra Geral. Acestea dezvăluie curgeri bazaltice care suprapun rocile sedimentare ale Formațiunii Botucatu. Acesta din urmă găzduiește una dintre cele mai mari rezerve de apă dulce din lume. Acviferul omonim își ia numele de la vechiul tupi „y-berab”, care înseamnă „ape cristaline”. Dezvoltarea socială, culturală și economică a regiunii este atribuită în principal spiritului de pionierat al fermierilor locali, care au adus să crească aici mamiferul zebu la sfârșitul secolului al XIX-lea. Această idee nu numai că a revoluționat piața animalelor din Brazilia, dar astăzi servește drept reper internațional pentru creșterea vitelor cu emisii mai mici de CO2.

În China au fost desemnate patru noi geoparcuri UNESCO: Longyan, Muntele Changbaishan, Wugongshan și Xingyi. Geoparcul Global UNESCO Longyan dezvăluie urmele geologice ale evoluției tectonice din sud-estul Chinei, de-a lungul a aproape 300 milioane de ani. Prevăzut cu păduri naturale, care sunt printre cele mai dense din vestul Fujian, geoparcul conține o biodiversitate foarte bogată și găzduiește specii de animale și plante endemice, inclusiv tigrul din China de Sud și tisa chineză foarte rară. Longyan este, de asemenea, locul de naștere al culturii Hakka. Multe tradiții unice au persistat acolo, cum ar fi dansul dragonului „You Da Long”, carnavalul „Zou Gu Shi”, în timpul căruia participanții poartă ținute tradiționale și arta tipăririi pe lemn. În sfârșit, arhitectura Hakka este evidențiată și de casele rotunde ale lui Peitian, distribuite în rânduri compacte de-a lungul străzilor pietruite.

De asemenea, Croația are noul său Geoparc Global UNESCO, cu denumirea de Lacurile Biokovo-Imotski. Este situat în centrul Dalmației. Beneficiază de o locație excepțională, la răscrucea peisajelor și culturilor din Marea Mediterană și Europa Centrală. În inima geoparcului, masivul Biokovo găzduiește Muntele Sf. Gheorghe, al treilea vârf ca înălțime din Croația, care se ridică la 1.762 m deasupra nivelului mării. Supranumit „sursa de întreținere” de către localnici, râul Vrljika curge prin fertila sa vale. Regiunea Imotski, oferind apă potabilă, precum și condiții excelente pentru agricultură. Bogat într-o moștenire culturală importantă, geoparcul găzduiește câteva sute de situri arheologice, de la Antichitate până la Evul Mediu, unde găsim în special stećci, stele funerare medievale. Geoparcul lucrează în prezent la curățarea corpurilor de apă situate în inima munților carstici ai Croației și protejează astfel ecosistemele esențiale pentru generațiile viitoare.

În Danemarca, UNESCO a desemnat Arhipelagul South Funen Geoparc Global UNESCO. Este situat în partea centrală și de sud a Danemarcei și cuprinde zone terestre și maritime care înregistrează aproximativ 800.000 de ani de istorie geologică. Regiunea este renumită pentru peisajele sale frumoase, câmpurile luxuriante și unele dintre cele mai bune ape de navigație din lume.

Arhipelagul South Funen include 55 de insule și insulițe, dar fiecare insulă este unică și are propriile tradiții și cultură. Acestea sunt legate de istoria maritimă comună a regiunii. Insula Funen este supranumită „grădina Danemarcei”. Regiunea are acum multe ferme mici și o multitudine de producători, iar geoparcul a creat o rețea pentru antreprenorii locali.

În Spania, UNESCO a desemnat Geoparcul Global al Vulcanilor Calatrava din Ciudad Real. Este situat în sud-vestul comunității autonome Castilia-La Mancha, în centrul Spaniei. Zona înconjurătoare Almadén găzduiește cel mai prolific zăcământ de minereu de mercur de pe planetă, exploatarea minieră datând de mai bine de 2.500 de ani. Prin urmare, este singura mină de mercur din lume care funcționează încă din epoca romană. Ființele umane au stabilit o relație directă cu mediul vulcanic magmatic și au devenit dependente de acesta: resursele socio-economice de bază sunt subordonate fertilității solurilor sale vulcanice, calităților constructive ale rocilor sale vulcanice și bogăției minerale a subsolului său. Geoparcul cuprinde și peisaje menționate în Don Quijote, romanul lui Cervantes.

În Finlanda a fost desemnat Impact Crater Lake – Lappajärvi UNESCO Global Geopark. Este situat în sudul Ostrobotniei, în vestul țării. Caracteristica centrală a parcului este o curiozitate geologică: lacul crater de impact Lappajärvi, format în urma căderii unui meteorit în urmă cu 78 de milioane de ani. Vizitatorii sunt invitați să descopere această poveste fascinantă prin exponate interactive, fie prin atingerea rocilor reale de la impactul meteoriților, inclusiv a diamantelor care s-au format sub presiunea extrem de ridicată la momentul impactului, fie prin lansarea într-o călătorie în realitate virtuală, în centura de asteroizi a Sistemului nostru Solar pentru a fi martorul coliziunii. Lacul oferă produse naturale și pește folosite pentru mesele școlare, iar cooperarea cu școlile aduce valoare adăugată ecosistemului geoparcului.

Pentru Franța, UNESCO a desemnat două geoparcuri: cel din Armorique și cel din Normandia-Maine. Geoparcul Global UNESCO Armorique oferă o călătorie prin mai mult de 500 de milioane de ani de istorie geologică. Parcul scoate în evidență geodiversitatea remarcabilă a regiunii, care include un set variat de formațiuni litologice, structurale și paleontologice, inclusiv cel mai mare golf din Europa, portul Brest, cu o lățime de 180 km și un zăcământ de granit impresionant în pădurea Huelgoat. Geoparcul organizează plimbări educaționale și produce resurse educaționale precum proiectul „Să ascultăm pietrele vorbind, ce secrete ne dezvăluie?” », dezvoltat în franceză, engleză și bretonă pentru școlarii din regiune. Locuitorii geoparcului sunt mândri să dezvolte și să mențină o puternică identitate maritimă, peninsulară și montană.

Grecia a fost dotată cu Geoparcul Global Meteora și Pyli UNESCO. Amplasat în regiunea pitorească a Tesaliei, în inima Greciei continentale, acest geoparc este renumit pentru coloanele impunătoare de gresie ale Meteorei, care ajung până la 300 de metri înălțime. Cocoțate în vârful acestor „coloane ale raiului”, emblematicele mănăstiri bizantine au fost construite între secolele al XIII-lea și al XVI-lea. Sunt decorate cu fresce din secolul al XVI-lea, care marchează o etapă fundamentală în istoria picturii post-bizantine și oferă o perspectivă asupra bogatei istorii religioase și a moștenirii artistice a regiunii. În partea de vest a geoparcului, Munții Pindus oferă un refugiu pentru pasionații de biodiversitate și de aer liber, cu vârfurile sale accidentate, pajiștile alpine, pădurile luxuriante și râurile întortocheate. Călătorind prin terenul unic al regiunii, vizitatorii pot întâlni specii rare de plante, cum ar fi crinul Calcedon și chasmofitul endemic, care cresc în microclimatul marcant al regiunii.

În Ungaria, UNESCO a desemnat geoparcul global al regiunii Bükk din nordul țării. Se află într-unul dintre cele mai complexe medii geologice din Ungaria și cuprinde o secvență sedimentară aproape continuă de peste 300 de milioane de ani, punctată de perioade de activitate vulcanică. Geoparcul găzduiește diferite formațiuni carstice, așa cum o ilustrează cele aproape 1.150 de peșteri, mai mult de un sfert din toate peșterile din Ungaria, inclusiv Peștera Szeleta, care a fost locuită timp de 130.000 de ani. Ea și-a dat numele culturii seletiene. Biodiversitatea bogată a regiunii include insecte, specii de lilieci din peșteri și multe specii rare, cum ar fi vulturul cu degete scurte, vulturul imperial, barza neagră și carul.

În Polonia a fost inaugurat noul Geoparc Global UNESCO Land of Extinct Volcanoes, situat în peisajele pitorești din sud-vestul Poloniei. Prezintă rămășițe caracteristice ale vulcanilor și fluxurilor de lavă din Paleozoic și Cenozoic, având de la 35 până la 15 milioane de ani vechime. Muntele Ostrzyca, cu gâtul său conic de bazalt, formează cea mai emblematică silueta a regiunii. Istoria teritoriului este strâns legată de resursele sale minerale și atestă o tradiție îndelungată de prospectare a aurului și a cuprului. Fosta carieră de bazalt Wilcza Góra este o dovadă a inițiativelor locale recente de conservare și inovare, deoarece a fost reutilizată în scopuri științifice și educaționale. Geoparcul oferă un program de „pașaport de explorare”: vizitatorii pot colecta ștampile și autocolante de la unitățile locale participante și au posibilitatea de a câștiga o medalie realizată de un artizan local.

Portugalia are, la rândul său, un nou Geoparc Global UNESCO în Oeste. Este situat de-a lungul coastei centrale-vest a Portugaliei și cuprinde peste 72 km de coastă atlantică, inclusiv peste 15 km de plaje cu nisip. Fâșia de coastă dezvăluie straturi geologice, care se întind de la sfârșitul Triasicului, perioada în care s-a produs deschiderea Oceanului Atlantic de Nord, acum aproximativ 230 de milioane de ani până în Holocen, timp de 11.700 de ani. Presărat cu mai multe porturi mici de pescuit, Geoparcul Global UNESCO din Oeste joacă un rol crucial în economia locală. Meșteșugul din dantelă pe bobină Peniche, unic în felul său, a fost în mod tradițional apanajul soțiilor pescarilor. Geoparcul global Oeste UNESCO are peste 180 de situri de fosile unde au fost descoperite rămășițele a 12 specii distincte de dinozauri. Acesta găzduiește două situri fosilizate de cuiburi de ouă de dinozaur care conțin embrioni, dintre care cei 12 embrioni care există azi în lume.

Denumirea „UNESCO Global Geopark” a fost creată în 2015. UNESCO Global Geoparks sunt unități geografice unice, în care siturile și peisajele de importanță geologică internațională sunt gestionate conform unui concept integrat de protecție, educație și dezvoltare durabilă. Prin creșterea gradului de conștientizare în rândul populațiilor cu privire la importanța moștenirii geologice a regiunii lor în istorie și în societatea actuală, Geoparcurile Globale UNESCO oferă localnicilor un sentiment de mândrie pentru regiunea lor și le întăresc atașamentul față de teritoriu. Noile surse de venit generate de geoturism stimulează crearea de afaceri locale inovatoare, noi locuri de muncă și formare de înaltă calitate.

Geoparcurile globale UNESCO primesc această desemnare pentru o perioadă de patru ani, la sfârșitul căreia funcționarea și calitatea fiecărui Geoparc global UNESCO este reexaminată amănunțit, ca parte a unui proces de revalidare.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *