România, alături de Albania, Bosnia – Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Moldova, Muntenegru și Macedonia de Nord se umără printre semnatarii internaționali ai unei declarații politice privind restabilirea justiției pentru Ucraina, care îndeamnă Rusia să „înceteze imediat războiul de agresiune”, relatează BalkanInsight. Declarația, semnată la Conferința internațională pentru restabilirea justiției pentru Ucraina de la Haga, cere Rusiei să urmeze ordinul Curții Internaționale de Justiție, care a cerut oprirea invaziei.
Semnatarii declarației susțin că „s-au angajat să consolideze acțiunile colective pentru a asigura răspunderea pentru toate încălcările dreptului internațional comise în sau împotriva Ucrainei, inclusiv încălcările dreptului drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar, care pot constitui crime internaționale”.
Susținere pentru „un tribunal special pentru urmărirea penală a crimelor”
Statele semnatare au salutat investigațiile și urmăririle penale ale autorităților ucrainene asupra presupușilor autori ai crimelor comise în timpul războiului în desfășurare și au spus că toate statele implicate în conferință ar trebui să-l asiste pe procurorul de la Curtea Penală Internațională, oferind expertiză criminalistică pentru a ajuta la investigațiile din Ucraina și, de asemenea, și-au reiterat angajamentul de a lucra pentru înființarea „unui tribunal special pentru investigarea și urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei, care să contribuie la tragerea la răspundere a celor mai înalte niveluri ale conducerii militare și politice”.
La conferință a fost anunțat că ucrainenii pot începe să depună cereri de despăgubire împotriva Rusiei la Registrul de daune pentru Ucraina, un mecanism internațional de justiție tranzițională, nou dezvoltat.
Ministrul olandez de Externe, Hanke Bruins Slot, a declarat că Registrul „este primul pas către un mecanism de compensare cu drepturi depline, care va avea puterea de a respinge sau de a acorda cereri înregistrate”.
Registrul se bazează pe o rezoluție a Adunării Generale a ONU, din noiembrie 2022, și este destinat să funcționeze ca o înregistrare a cererilor eligibile pentru despăgubiri pentru daune, pierderi și răni cauzate de forțele ruse în Ucraina din 24 februarie 2022, când a început invazia. Cetățenii pot depune reclamații prin aplicația mobilă ucraineană Diia și portalul său web corespunzător.
România, parte din echipa internațională de anchetă pentru investigarea crimelor din Ucraina
Registrul de daune pentru Ucraina este unul dintr-o serie de eforturi internaționale de justiție. Imediat după începerea invadării Ucrainei, Curtea Penală Internațională a anunțat o anchetă, în timp ce reprezentanți ai diferitelor țări europene și organizații internaționale s-au deplasat în Ucraina pentru a strânge dovezi despre crimele comise. În martie 2022, Lituania, Polonia și Ucraina au înființat Echipa comună de anchetă, un parteneriat internațional de anchetă pentru investigarea crimelor din Ucraina, susținut de organismul de justiție al UE, Eurojust. Curtea Penală Internațională de la Haga s-a alăturat echipei comune de anchetă în aprilie 2022, apoi Estonia, Letonia și Slovacia în luna mai, apoi și România, în octombrie. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia