◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Europa vizează înfințarea a 100 de văi regionale ale inovației

Reprezentanți principali ai Comitetului European al Regiunilor (CoR) s-au alăturat comisarilor europeni Mariya Gabriel și Elisa Ferreira pentru lansarea unui apel de exprimare a interesului pentru înființarea a 100 de văi regionale ale inovației în Europa. Lansarea a avut loc în timpul unui eveniment la nivel înalt care a reunit teritoriile UE care participă la acțiunea pilot Parteneriate pentru inovare regională (PRI). Noua inițiativă își propune să promoveze ecosistemele europene de inovare și să conecteze mai bine actorii din inovare din Europa, inclusiv în regiunile rămase în urmă, cu cofinanțare atât din partea Orizont Europa, cât și din politica de coeziune. Aceasta răspunde solicitărilor CoR de a aborda decalajul de inovare și de a crește coordonarea dintre diferitele instrumente ale UE care sprijină ecosistemele de inovare din regiunile Europei, potrivit cor.europa.eu.

Acțiunea-pilot Parteneriate pentru inovare regională (PRI) – înființată împreună de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene și CoR în urmă cu un an – acționează ca o punte între specializarea inteligentă și alte politici ale UE pentru a promova transformarea teritorială bazată pe inovare pentru a aborda provocări societale cheie și să accelereze tranzițiile verzi și digitale ale Europei. Pe baza acestor experiențe, Comisia Europeană intenționează acum să facă un pas înainte prin stabilirea a până la 100 de văi regionale de inovare care pot beneficia de cofinanțare din partea Ecosistemelor europene de inovare din Orizont Europa și din Investiția interregională în inovare (I3) a Uniunii Europene. Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a confirmat că cele două cereri de finanțare, cu o valoare totală de 170 de milioane de euro, vor fi lansate pe 17 mai.

Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme, a subliniat că, pentru prima dată, politica de coeziune și fondurile Orizont Europa lucrează îndeaproape împreună pentru a sprijini inovarea interregională și pentru a aborda decalajul de performanță existent între regiunile UE mai mult și mai puțin inovatoare, evidențiate în cel de-al 8-lea raport de coeziune. Ferreira a invitat cele 74 de teritorii actuale PRI să folosească pe deplin această oportunitate și să se pregătească pentru apelurile viitoare.

Apostolos Tzitzikostas, prim-vicepreședintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), a declarat: „Acțiunea pilot Parteneriate pentru inovare regională se evidențiază ca un exemplu foarte pozitiv de colaborare între Comisie, CoR și regiuni. CoR a fost instrumental în mobilizarea a 74 de teritorii, iar acum dorim să folosim experiența dobândită în ultimul an pentru a oferi regiunilor o oportunitate de a dezvolta văi deep tech interconectate, în conformitate cu Comunicarea Noii Agende de Inovare pentru Europa.”

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și președintele Comisiei pentru coeziune teritorială și bugetul UE (COTER) a CoR, a subliniat că „Parteneriatele pentru inovare regională sunt unul dintre cele mai bune instrumente de a aduce oamenii, teritoriile și comunitățile împreună, pentru a stimula inovarea și a crea locuri de muncă în fiecare parte a Uniunii Europene. Lucrând mai bine împreună în moduri diferite decât înainte, aceasta este însăși esența Parteneriatului pentru inovare regional”. Regiunea Dalarna va găzdui următorul eveniment la nivel înalt Parteneriate pentru inovare regională, pe 31 mai. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *