◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Amnesty International: „Lider după lider au promis că vor reclădi societățile pentru a estompa inegalitățile, dar în schimb au oferit o născocire tragică a lăcomiei și trădării”

În Raportul anual pe 2021, intitulat „Starea drepturilor omului în lume”, Amnesty International îi acuză pe liderii lumii că le-ar fi promis în mod eronat oamenilor că vor rezolva inegalitățile create de pandemia de Covid, relatează romania.europalibera.org
Situația pe anul 2021 este abordată în mai multe rapoarte, care precizează că democrația fie stagnează, fie se află în retragere în multe din statele lumii.
Publicația The Economist, care realizează de aproape două decenii indexul anual al democrației, arată că aproape o treime din populația lumii trăiește într-un regim autoritar, în timp ce doar 6,4% din oamenii lumii trăiesc într-un stat cu o democrație matură.
România ocupă în acest clasament poziția 61, la doar 14 locuri distanță de ceea ce ar fi calificat-o drept un „regim hibrid”, unde elemente ale unei societăți democratice se confruntă cu instinctul autoritar al liderilor acesteia. „Anul 2021 ar fi trebuit să fie un an al vindecării și recuperării. În schimb, acesta a devenit un incubator pentru o inegalitate tot mai profundă și o instabilitate crescută, ce vor duce la o moștenire devastatoare în următorii ani. Lider după lider au promis că vor reclădi societățile mai bine pentru a estompa inegalitățile adânc înrădăcinate, exacerbate de impactul pandemiei. În schimb, au oferit o născocire tragică a lăcomiei și trădării, în colaborare cu marile corporații”, a declarat Agnes Callamard, directorul Amnesty International.
Raportul analizează distribuirea la scară largă a vaccinurilor împotriva Covid-19. Acesta constată că, în ciuda capacității companiilor farmaceutice de a produce suficiente vaccinuri cât să vaccineze întreaga populație a planetei până la finalul anului, mai puțin de 4% din populația țărilor sărace s-a vaccinat până în decembrie 2021. „La întâlnirile G7, G20 și COP26, liderii politici și economici au făcut promisiuni deșarte legate de accesul neîngrădit la vaccin, combaterea lipsei de investiții la nivelul serviciilor sociale și lupta împotriva schimbărilor climatice. Șefii Big Pharma și Big Tech au rotit minciuni despre responsabilitate socială corporativă. La un moment de cotitură precum acesta, scena era pregătită pentru recuperare și o schimbare reală semnificativă, ce ar fi dus la o lume mai egală”, adaugă Callamard.
În România, problemele semnalate de raportul Amnesty International vizează inclusiv protejarea libertății presei și a societății civile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *