◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.05.2024

Jurnalist din Myanmar, împușcat în timp ce se afla în custodie militară

IPI cere tragerea la răspundere a celor vinovați pentru uciderea jurnalistului din Myanmar Myat Thu Tan, care a fost împușcat în timp ce se afla în custodia militară, în orașul Mrauk-U. Potrivit ipi.media, Myat Thu Tan a fost colaborator pentru presa locală Western News, precum și pentru Vocea Democrată a Birmaniei. El a relatat anterior pentru alte instituții de presă, cum ar fi 7Day New Journal, The Voice and Development Media Group, care au fost închise și interzise de la lovitura militară din 2021.

Thu Tan a fost arestat inițial în urma postărilor sale pe rețelele de socializare critice la adresa juntei și a fost acuzat de incitare la ură și diseminare de informații false, în temeiul unui articol din Codul penal al Myanmarului.

Potrivit Centrului Internațional pentru Dreptul Non-Profit, junta a reținut peste 200 de jurnaliști și a acuzat 160 dintre ei. Codul Penal a fost folosit fără încetare pentru a reduce la tăcere jurnaliștii care au vorbit împotriva regimului.

Thu Tan a fost împușcat împreună cu alți șase deținuți politici. Cadavrele lor au fost descoperite îngropate într-un adăpost anti-bombă din apropierea unui spital militar. „IPI condamnă cu fermitate uciderea detestabilă a lui Myat Thu Tan și solicităm o anchetă imediată și independentă asupra circumstanțelor morții sale. De asemenea, solicităm juntei să înceteze atacul său necruțător asupra libertății presei și a presei independente din Myanmar și să elibereze imediat toți jurnaliștii întemnițați din țară”, a spus Amy Brouillette, directorul de advocacy al IPI.

Myanmar a cunoscut o represiune totală a libertății presei de la preluarea puterii de către junta militară, în urmă cu trei ani. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *