◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Italia. Soluții la fenomene și procese economice împovărătoare

Atacuri ale activiștilor de mediu

Activiștii pentru climă din cadrul grupului Extinction Rebellion au desfășurat cinci atacuri diferite în marile orașe italiene (https://www.stiripesurse.ro/atac-al-activistilor-de-mediu-italieni-au-folosit-vopsea-verde-pentru-a-colora-apa-din-marele-cana_3166863.html, postat pe 10 decembrie 2023): la Veneția a fost turnată fluoresceină, o substanță inofensivă, în Marele Canal, care a devenit verde. Incidentul s-a soldat cu arestarea a 28 de activiști. La Milano, canalul Naviglio a fost colorat și el în verde.

La fel s-a întâmplat și cu apele Tibrului din Roma, cu cele ale fluviului Pad din Torino și Canalul Reno din Bologna. Gestul a fost comentat de vicepremierul Matteo Salvini, care a promis pedepse cu amenzi și închisoare pentru vandali.

 

Renunțarea la participare în proiectul chinezesc „One Belt, one Road” („O centură, un drum”)

În 2019, Italia era prima și până acum singura națiune occidentală care s-a alăturat programului chinezesc sus-menționat, ignorând avertismentele din partea SUA că ar putea lăsa China să preia controlul asupra tehnologiilor sensibile și a infrastructurii sale vitale (Italia iese din proiectul chinez „O Centură, un Drum”, după patru ani – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (uzpr.ro), postat pe 8 decembrie 2023): când prim-ministrul Giorgia Meloni a preluat mandatul, a spus că dorește să se retragă din acest acord, spunând că nu a adus niciun câștig semnificativ Italiei.

Acordul din 2019 expiră în martie 2024, iar surse guvernamentale italiene au declarat că Roma a trimis Beijingului o scrisoare în care informează China că nu va reînnoi pactul: „Avem toată intenția de a menține relații excelente cu China, chiar dacă nu mai facem parte din această inițiativă”, au mai declarat sursele guvernamentale. Italia a luat o decizie „improvizată” atunci când s-a alăturat proiectului Chinei, care nu i-a stimulat exporturile, a declarat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, într-un interviu.

 

Taxa anuală de 2.000 de euro

Începând de la 1 ianuarie 2024, străinii care locuiesc în Italia pot utiliza serviciul naţional de sănătate după ce plătesc o taxă anuală de 2.000 de euro, a anunţat guvernul acestei țări („Italia va impune o taxă anuală de 2.000 de euro rezidenților străini, non-UE, pentru serviciile medicale (stiripesurse.ro), postat pe pe 16 octombrie 2023): taxa face parte din bugetul pentru 2024 și se aplică doar cetăţenilor din afara UE; există o reducere a taxei pentru cei care au documente de rezidenţă legală, precum şi pentru studenţii străini.

Giordana Pallone, de la sindicatul Cgil, a declarat că această taxă riscă să încalce Constituţia italiană, care garantează asistenţă medicală gratuită pentru cei săraci: „aşteptăm să vedem cum va fi scrisă legea, pentru că, aşa cum este prezentată nu are nici o bază de comparaţie cu sistemul şi reglementările pe care le avem”.

Muncitorii străini, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, solicitanţii de azil şi minorii neînsoţiţi au în prezent acces la asistenţă medicală gratuită, la fel ca şi cetăţenii italieni. Alţi străini cu rezidenţă legală, cum ar fi diplomaţii şi studenţii, se pot înscrie voluntar la serviciul de sănătate italian, în schimbul unei taxe variabile. Pentru studenţi, de exemplu, taxa este plafonată la aproximativ 150 de euro pe an, în timp ce pentru ceilalţi depinde de venitul lor anual şi poate ajunge până la aproape 2.800 de euro.

 

 Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *