◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Femei, parfum
de primăvară

„A venit primăvara, iubito/ Ascultă, ne bate imnic la fereastră / Cu un buchet de ghiocei/ E liniște și pace în casa noastră/ Renaște viața prin mugurii ce-au înflorit pe zare/ Și prin iubirea binecuvântatelor femei/ A venit primăvara, iubito, cu parfum de sărbătoare”

Sub semnul enigmatic al unui anotimp plin de miracole și explozii de muguri și ghiocei ne asumăm (ne)liniștea din cuvântul ce zidește columna de iubire, lumină și prețuire pentru ființa născătoare de ființe, femeia, mamă, soră, iubită și luăm cu asalt orașul cultural-artistic Lugoj, județul Timiș, pentru ca din preaplinul iubirii noastre să dăruim un strop de fericire eternului femin.

Așadar, ziariști, poeți, scriitori și iubitor de frumos din Timișoara și Lugoj s-au întâlnit la o terasă cochetă și generoasă, pentru a cinsti cum se cuvine colegele noastre de breaslă și comuniune social-cultural-artistică, prin muzică și poezie, la o cafea cu aromă de autentică sărbătoare și iz de primăvară.

Doamnele și domnișoarele au fost întâmpinate de „poeți”  care le-au oferit mărțișoare. Gazda noastră, Maria Rogobete, a deschis acest inedit moment de suflet, armonie și iubire, cu recitarea în stilul său inconfundabil, deh, e și actor amator la Teatrul municipal din Lugoj, unui poem dedicat femeii-mamă, dar și colegul său de teatru, domnul Constantin Goloșie, ne-a determinat să-l apludăm pentru câteva clipe de suspans, subtil ironice la adresa genului feminin.

După această introducere care a mai încălzit puțin atmosfera, domnul Aurel Constantin Muntoiu ne-a prezentat în sinteză un material relevant despre femeia-mamă, ca izvor al nașterii, credinței, iubirii și dăinuirii în timp și peste timpuri, din care redăm câteva secvențe elocvente.

„Femeia, făptura blândă și delicată, a ocupat întotdeauna un tol important în istoria umanității. Iar Biserica recunoaște acest rol al femeii și îi dă cinstirea cuvenită. Instituția Bisericii cinstește mama, soția, sora, fecioara, fetița. Cinstește femeia în esența ei.

Luna Martie este  Ziua Mamei, chipul mamei luminează sufletul oricui om care a avut parte de dragoste din partea acesteia și toată viața îi poartă în inimă cele mai alese sentimente. Modelul prin excelență de mamă este cel al fecioarei Maria, în brațele căreia își găsesc refugiu și alinare toți cei oropsiți și împovărați. În ea se descoperă pentru fiecare femeie chipul original al feminității și afecțiunii materne. Ziua în care caea ma sfântă între fecioare primește demnitatea de a fi Mama Celui Prea Înalt este ziua de 25 Martie. În acest context, un sfânt părinte spunea: „Dați-mi mame creștine și voi schimba fața lumii”! De asemenea, Simion Mehedinți, un bun patriot și creștin afirma: „Un neam și un popor atâta prețuiește cât a învățat din Evanghelie”! Parafrazându-l, am putea concluziona că valoarea unui neam se vădește în numărul de mame creștine”.

Cantautorii Vasile Gondoci din Lugoj și Grigore Mîinea, Timișoara, ne-au încântat sufletul prin interpretarea dezinvoltă a unor  piese muzicale  dedicate Zilei Femeii. În același registru de sărbătoare ne-au mai reținut atenția, prin cele prezentate domnul Gheorghe Lungu, despre Dragobetele la români, material inserat în Foaia săcoșană, afiliată la Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat.

Loredana Livia Lupescu, poetă și actor amator, printr-un recital de excepție, Ionel Panait, poezii pentru femei, Ion Teca, recitat poezie dedicată mamei.

Au mai rostit alocuțiuni cu mesaj de sărbătoare Cristian Ghinea, Dumitru Toma, Redeșteptarea Lugoj, Nicolae Laiețiu, Actualitatea Lugoj, Nicolae Toma, VIP Seniorii Timișoara.

Cunoscutul artist plastic și caricaturist de notorietate Cristinel Vecerdea-CRIV din Lugoj a prezentat expoziția personală 20 de tablouri pictate pe pânză, amenajată în incinta terasei Gasthaus ,,Eduard”. Autor doamna Tunde Eniko Petnehazi din Lugoj, absolventă a Facultății de Arte. O expoziție de culoare și lumină care risipește în spațiu o doză de suprarealism și reverie cromatică, de profundă contemplare, care a întregit în mod fericit ambianța și solemnitatea  sărbătoririi eternului  feminin.  

LA MULȚI ANI FEMEIE, LA MULȚI ANI MAMĂ!

P.S.  S-a prezentat pe scurt sumarul recentelor reviste UZPR nr. 32,  VIP Seniorii, Redeșteptarea Lugoj, Foaia Săcoșană.

Ca o surpriză plăcută, am constatat faptul că, în ciuda tuturor problemelor cu care se confruntă presa print „Presa rurală nu moare” – aici, în proximitatea Lugojului, colegul de breaslă Dumitru Toma, prin strădaniile sale și desigur cu sprijinul unor autorități locale mai ține în viață câteva publicații lunare, trimestriale de utilitate publică, cum ar fi Informația de Bethausen, Foaia de Nădrag, Curier de Găvojdia, Informația de Tomești. Vom reveni!

 

Dumitru Buțoi și Aurel C. Muntoiu / UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *