◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Femeile schimbă jurnalismul din Somalia

Femeile jurnaliste din Somalia, dintre care multe sfidează așteptările familiilor și ale societății optnd pentru această profesie, luptă într-o industrie despre care spun că este plină de hărțuire și de discriminare.

Organizația Femeilor Jurnaliste din Somalia, un grup de advocacy, a promovat în redacțiile din țară un manual despre cum să fie recunoscută hărțuirea la locul de muncă și ce se poate face în privința acesteia. „Pentru noi, accentul este să le oferim jurnalistelor mai multă pregătire și abilități. De asemenea, facem advocacy. Unele jurnaliste, când rămân însărcinate, nu mai primesc salariul”, detaliază Kheyre, liderul organizației care are peste 200 de membri, potrivit voanews.com.

Robert Few, șeful de comunicații pentru Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Somalia, detaliază felul în care redacția Bilan, finanțată de ONU, reprezintă o schimbare. Lansat în 2022, proiectul format exclusiv de femei are o echipă de șase jurnaliste. „Bilan a câștigat o audiență locală uriașă și a deschis un nou teren pe subiecte precum HIV, autismul și sănătatea femeilor, stimulând dezbaterea publică și solicitând schimbarea politicii”, a spus Few. Postul produce text, povești radio și TV, care sunt distribuite la nivel local de una dintre cele mai importante branduri media din țară, Dalsan. „Au fost, de asemenea, comandate articole de mass-media internaționale precum The Guardian, BBC și El Pais, demonstrând astfel că femeile jurnaliste somaleze pot concura la cel mai înalt nivel și pot deschide un traseu pentru alte femei somaleze în mass-media”, adaugă Few.

Fathi Mohamed Ahmed, redactor-șef la Bilan, punctează faptul că  principala diferență dintre Bilan și alte redacții este că reporterii vorbesc cu surse feminine tot timpul și că este mult mai ușor să raportezi subiecte sensibile, cum ar fi violența domestică: „Ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă în societate: femei, copii, sănătate… mass-media tradiționale nu acoperă asta, se concentrează doar pe politică tot timpul”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *