◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Cultura îi unește pe români în diaspora

Este foarte interesant și îmbucurător să constatăm că, într-adevăr, cultura îi adună, îi unește pe români.

Politica îi desparte, îi divizează.

Economia îi împrăștie, îi răzletește.

Sportul îi învrăjbește.

Munca îi absoarbe uneori total.

Desigur, viața omului ar fi imposibilă fără economie și fără muncă producătoare de valori.

Multe virtuți omenești sunt legate de muncă, dar și de politică, de sport, așa încât nu putem ignora aceste importante domenii.

Cultura are, însă, un efect nu numai educativ, ci și unificator – și aceasta într-un mod cât se poate de evident, deoarece educația pe care ea, cultura, o presupune întărește coeziunea socială a indivizilor și consolidează solidaritatea comunitară.

Factorul cultural a fost întotdeauna mobilizator, integrator și, în general, benign când nu s-a abuzat în mod mai puțin onest de argumente culturale.

Cultura a fost totdeauna un factor pozitiv; mai multă lumină este oricând un lucru bun și este bine să fim conștienți de această benefică realitate.

Dovada a efectului unificator al culturii am găsit-o și cu prilejul recentei întâlniri a prietenilor si colaboratorilor de la „Observatorul” care au răspuns generoasei invitații a Consulatului General al României la Toronto.

Cei prezenți, într-o seară gerosă de iarnă canadiană, au vorbit, au cântat și au recitat poezii. Au fost prezentate evenimente culturale ale lunii ianuraie, s-au prezentat cărți și autori, s-a amintit despre oameni valoroși ai comunității care nu mai sunt printre noi, au fost prezentați tineri, elevi, studenți, valori ale comunității nostre.

A fost un eveniment cultural minunat (sunt cazuri când nu trebuie să ne ferim de superlative, când nu trebuie să mai fim timizi și nejustificat de reținuți în recunoașterea – ce merită sa fie entuziastă – a valorilor naționale românești), o manifestare la nivel intelectual și patriotic înalt, realmente reușită datorită contribuției generoase a unor oameni de suflet, dar și de referință, am spune, adevărați lideri culturali în comunitatea română din Toronto.

Să remarcăm și o organizare bună a manifestării, ce a permis ca programul să se desfășoare într-un ritm alert și fluent.

Multumimri gazdelor noastre, sperăm să ne revedem sănătoși și voioși la alte evenimente culturale.

Dumitru Puiu Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *