◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Gazetari de altădată din Ţinutul Orăştiei / Sebastian Bornemisa

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi publicişti şi editori care au activat în „oraşul Paliei“ în prima jumătate a secolului trecut, este Sebastian Bornemisa.

Absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii din Budapesta, Sebastian Bornemisa a trăit şi activat în Orăştie, Cluj şi Bucureşti.

Ca publicist a debutat în „Foaia interesantă“, supliment al ziarului „Libertatea“ care a apărut la Orăştie între anii 1902-1941, avându-l ca redactor pe Ioan Moţa.

Sebastian Bornemisa a fost întemeietorul şi directorul uneia dintre cele mai interesante reviste literare din spaţiul transilvănean, „Cosânzeana“, care a apărut la Orăştie, în perioada 15 octombrie 1911 – 12 februarie 1915, iar mai apoi la Cluj, în perioada1 ianuarie 1922 – 12 februarie 1928. Iniţial, revista a avut o apariţie bilunară, pentru începând din ianuarie 1912 apariţia să fie săptămânală.

Cei mai importanţi colaboratori ai revistei „Cosânzeana“ au fost Ion Agârbiceanu, Liviu Rebreanu, Nicolae Iorga, Aron Cotruş şi nu în ultimul rând Victor Eftimiu.

Dintr-un răspuns al lui Liviu Rebreanu la invitaţia redactorului Sebastian Bornemisa de a colabora la publicaţia orăştiană, cităm: „Primesc cu plăcere invitaţia de a colabora la revista „Cosânzeana“ cu atât mai mult convins că, sub îngrijirea dumitale, revista o să iasă în condiţii bune şi o să-şi facă repede loc în dragostea cititorilor. Îţi urez deci multă izbândă !“

La rândul său, Nicolae Iorga spunea în unul din primele numere ale revistei: „Vechea „Familie“ reapare întinerită, în eleganta foaie literară ilustrată „Cosânzeana“, pe care începe a o publica la Orăştie, întreprinzătorul tânăr Sebastian Bornemisa. Are materie bună şi felurită, şi nicio pretenţie. Aşa să rămâie, şi să aibă noroc.“

În anul 1911 a tipărit o valoroasă culegere de folclor, intitulată „Cele mai frumoase poezii populare“ şi „Almanahul scriitorilor de la noi“.

Sebastian Bornemisa a fost un entuziast susţinător al mişcării literare din Transilvania, militând pentru săvârşirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. A deţinut la un moment funcţia de primar al Clujului, iar în perioada 28 decembrie 1937 – 9 februarie 1938, a fost ministru subsecretar de stat în Guvernul Octavian Goga.

La fel ca mulţi alţi oameni de seamă, în 1950 a fost arestat de regimul comunist şi întemniţat la Sighetu Marmaţiei, unde a murit în vara anului 1953.

                                                               Ioan Vasiu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *