◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Anul Nou chinezesc, celebrat la Ateneul Român

Sala Ateneului Român, clădire emblematică a spiritualității românești, a fost gazda unui spectacol fastuos, menit să celebreze Anul Nou chinezesc, care stă sub semnul Porcului de Pământ.

Organizat de Casa Româno-Chineză, în colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze la București și cu sprijinul, devenit tradiție, al NIRO Investment Group, spectacolul de întâmpinare a Anului Nou chinezesc a fost urmărit de invitați de prestigiu, printre care fostul președinte al României Emil Constantinescu, fostul premier Petre Roman, președintele Grupului de firme NIRO, Nicolae Dumitru, personalități din mediul academic, intelectuali și artiști, reprezentanți ai mediului de afaceri din România și China, un public numeros.

În deschiderea manifestării, Tu Jiang, Însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Republicii Populare Chineze la București, a amintit de faptul că sărbătoarea primăverii este cea mai importantă celebrare în China, marcând noul an și venirea anotimpului „care înseamnă un nou început pentru toate lucrurile”.

2019 este anul în care China celebrează cea de-a 70-a aniversare a proclamării Republicii Populare Chineze, precum și momentul aniversar cu numărul 70 al stabilirii relațiilor diplomatice dintre România și China. „Anul 2019 este Anul Porcului de Pământ, care simbolizează noroc și bogăție. Folosesc acest prilej pentru a ura Chinei și României prosperitate și fericire. Îmi doresc ca parteneriatul de colaborare dintre China și România, precum și prietenia dintre țările noastre să înregistreze o evoluție mai mare. La mulți ani!”, a spus oficialul chinez.

După discursurile rostite de Viorel Ștefan, viceprim-ministru al României, și Florin Suicescu, Director General al NIRO Investment Group, festivitatea a continuat cu un concert extraordinar al orchestrei Lăutarii din Chișinău, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, care a interpretat, în ropote de aplauze, unele dintre cele mai frumoase piese din repertoriul românesc și internațional. La finalul recitalului, care a inclus și un moment emoționant realizat de solista de muzică populară Veta Biriș, publicul s-a delectat cu o interpretare de excepție a „Ciocârliei”.

Spectacolul a continuat la aceleași înalte standarde, cu un program susținut de Academia de Dans din Beijing, cea mai mare școală de dans din China, care a adus în fața publicului român o îmbinare remarcabilă între tradiția veche chineză, cu reverberații din secolele XI-VII î. Hr. și o modernitate viguroasă, plină de valențe artistice. Rând pe rând, simboluri ca apa, zborul, mișcarea în spațiu, elementele tradiționale chinezești (evantaiul, voalul de mătase), iubirea și primăvara au prins volume când atletice, când line. Dansurile ansamblului de la Academia de Dans din Beijing au reunit în scenete de un farmec aparte prietenia, sentimentele de dragoste, natura, relația de cuplu, fericirea și neliniștea, tinerețea și legătura cu străbunii. În episoade de dans fluide și pline de armonie, balerinii chinezi au realizat adevărate plutiri magice, care au ilustrat o dată în plus faptul că nu întâmplător Academia de Dans din Beijing este una dintre cele mai prestigioase școli de gen din lume.

Spectacolul de la București dedicat Anului Nou chinezesc s-a încheiat cu un impresionant foc de artificii.

Roxana Istudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *