◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.07.2024

Prejudecata de gen, o constantă în domeniul cercetării

Analiza a peste două milioane de lucrări de cercetare în domeniul științelor vieții a relevat o prejudecată puternică de gen în citări – lucrările cu autoare principală de sex feminin au primit mult mai puține citări decât cele conduse de autori bărbați. Acest model a fost vizibil în multe subdomenii ale științelor vieții, inclusiv în cele cu o reprezentare relativ echitabilă a genurilor, relatează indianexpress.com.

Autorii studiului publicat în revista Research Policy spun că acest dezechilibru este cauzat parțial de specializarea de gen în anumite domenii de cercetare. Dar un alt factor poate fi, de asemenea, important – mentorii unui cercetător, co-autorii și prietenii pe care îi face la conferințe sunt probabil să-și împărtășească identitatea de gen.

În prezent, majoritatea doctoratelor în știința vieții sunt obținute de femei, ceea ce reduce diferența de gen în numărul de oameni de știință. Dar numărul de citări pe care lucrările femeilor de știință le primesc nu a fost menținut, conform studiului, motiv pentru care autorii au vrut să înțeleagă cum se schimbă părtinirea de gen în timp, potrivit Nature.

Pentru studiu, cercetătorii au clasificat lucrările de științe ale vieții publicate între 2002 și 2017 în funcție de genul autorilor principali, pe care i-au definit ca fiind primul și ultimul autor. Ei au analizat apoi cât de des au fost citate aceste lucrări în studii ulterioare. Atunci au descoperit disparitatea. Studiile conduse de bărbați au primit mai multe citări în lucrările conduse de bărbați. Această părtinire s-a dovedit a fi mai slabă în rândul oamenilor de știință mai tineri. Studiul a constatat, de asemenea, că cea mai mare parte a părtinirii a apărut din cauza faptului că anumite subdomenii sunt dominate de un singur gen.

Un alt factor în joc a fost „homofilia de gen”, tendința ca și conexiunile profesionale ale oamenilor de știință să fie părtinitoare față de propriul gen.

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *