◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Mari expoziții ale anului 2024

2024 se anunță un an foarte bogat din perspectiva deschiderii unor expoziții de artă impresionante.

„Lotte Laserstein: A Divided Life”, la Moderna Museet (Stockholm, Suedia). Această expoziție extinsă de la Moderna Museet din Stockholm prezintă opera revoluționară a artistei germano-suedeze Lotte Laserstein, subliniind atât perioada ei de dinaintea emigrației, cât și creațiile sale multifațete din exil. În centrul expoziției se află renumita capodoperă a lui Laserstein, „Seara peste Potsdam”, o portretizare convingătoare a tinerilor pe fundalul sfârșitului tumultuos al Republicii Weimar. „Lotte Laserstein: A Divided Life” durează până pe 14 aprilie 2024.

„Anu Põder: Space for My Body”, la Muzeum Susch (Susch, Elveția). Prima retrospectivă internațională a apreciatei artiste estoniene Anu Põder (1947-2013) s-a deschis pe 3 ianuarie 2024, la Muzeum Susch, o instituție dedicată expunerii și promovării operei unor artiste trecute cu vederea. Derivat din titlul uneia dintre sculpturile lui Põder, „Anu Põder: Space for My Body” adună peste 40 de lucrări din anii 1978 până în 2012. Põder folosește materiale neconvenționale precum textile, ceară, ipsos și săpun pentru a explora identitatea Estoniei și corpul uman, prin sculpturi evocatoare.

„Frank Auerbach: The Charcoal Heads”, la The Courtauld Gallery (Londra). Uimitoarea galerie Courtauld din Londra va prezenta o serie remarcabilă de desene, la scară largă, create din anii 1950 și începutul anilor 1960 de artistul germano-britanic Frank Auerbach. Capetele sale, ieșind vii din întunericul cărbunelui, reflectă o luptă de creație și distrugere, oglindând reconstrucția epocii postbelice. Desenele „Capetele de cărbune” vor fi prezentate împreună cu o selecție de picturi pe care le-a realizat cu aceleași modele. Expoziția se deschide pe 3 februarie 2024 și durează până la 28 aprilie 2024.

„Alberto Giacometti – What Meets the Eye”, la Galeria Națională SMK din Danemarca (Copenhaga). Renumit pentru crearea celei mai scumpe sculpturi scoase la licitație vreodată, Alberto Giacometti va ocupa în curând centrul unei expoziții cuprinzătoare la SMK, curatoriată în colaborare cu Fondation Giacometti din Paris. Această vitrină extinsă oferă o explorare în profunzime a lucrării artistului elvețian din secolul al XX-lea, care cuprinde sculptură, pictură, grafică și desen. Prin cele aproximativ 90 de lucrări, expoziția se adâncește în deceniile cruciale ale anilor 1920 și 1930, o perioadă transformatoare, care a modelat incontestabil viziunea artistică a lui Giacometti. Expoziția debutează pe 10 februarie 2024 și durează până pe 20 mai 2024.

„Yoko Ono: Music of the Mind”, la Tate Modern (Londra). Yoko Ono, soția și partenerul artistic al muzicianului John Lennon, va fi prezentă la Tate Modern, din Londra, cu o expoziție de artă extinsă dedicată producției creative a artistei multimedia, inclusiv instalații, filme, partituri, muzică și fotografie. Vitrina monumentală se întinde pe șapte decenii din evoluția ei artistică, prezentând peste 200 de lucrări de artă. Acesta va oferi vizitatorilor o privire unică asupra abordării neconvenționale a lui Ono, prezentând „piese de instrucțiuni” care invită cititorii să se implice cu opera de artă prin directive scrise, determinându-i să-și imagineze, să experimenteze, să realizeze sau să completeze piesa. Un accent semnificativ al expoziției este pus pe lucrările radicale ale lui Ono produse în timpul șederii sale de cinci ani la Londra. Vor fi evidențiate instalații notabile din expozițiile ei influente de la Indica și Lisson Gallery, inclusiv piese emblematice precum „Apple” și instalația încărcată emoțional. de obiecte domestice înjumătățite, „Half-A-Room”. Expoziția se va deschide pe 15 februarie 2024 și va dura până la 1 septembrie 2024.

„Frans Hals” la Rijksmuseum (Amsterdam, Țările de Jos). După celebrele expoziții personale ale lui Vermeer și Rembrandt, Rijksmuseum urmează să dezvăluie o expoziție dedicată lui Frans Hals. Cu aproximativ 50 dintre cele mai mari picturi ale maestrului olandez, multe din colecții internaționale proeminente, această expoziție evidențiază reputația lui Hals ca una dintre cei mai inovatori artiști ai secolului al XVII-lea. Hals și-a adus subiecții la viață pe pânză, surprinzând viața regenților, muzicienilor, copiilor și multe altele. Un moment semnificativ al expoziției este întoarcerea celui mai celebru tablou al lui Frans Hals, „Cavalerul care râde” (1624), în Țările de Jos, pentru prima dată în peste 150 de ani. „Frans Hals” se deschide pe 16 februarie 2024 și durează până la 9 iunie 2024, potrivit euronews.com.

„Roy Lichtenstein: A Centennial Exhibition” la ALBERTINA (Viena). Roy Lichtenstein, unul dintre primii pionieri ai mișcării pop art, tocmai a împlinit 100 de ani – iar Muzeul ALBERTINA îl sărbătorește pe artist cu o mare retrospectivă, care va prezenta peste 90 de picturi, sculpturi și lucrări grafice. Pornind de la donația generoasă a Fundației Roy Lichtenstein de aproximativ 100 de lucrări, expoziția extinsă acoperă piesele emblematice ale anilor ’60 ale lui Lichtenstein, precum „Look Mickey” și „Popeye”, împreună cu picturi alb-negru, peisaje emailate și reinterpretări ale unor artiști precum Picasso și Jackson Pollock. „Roy Lichtenstein: A Centennial Exhibition” se deschide pe 8 martie 2024 și durează până la 14 iulie 2024.

„Caspar David Friedrich: Infinite Landscapes”, la Alte Nationalgalerie (Berlin). Cu ocazia sărbătoririi a 250 de ani de la nașterea lui Caspar David Friedrich (1774–1840), Alte Nationalgalerie, în colaborare cu Kupferstichkabinett, dezvăluie o expoziție inaugurală și cuprinzătoare dedicată lucrărilor celui mai proeminent pictor al mișcării romantice germane. Opera lui Friedrich, adânc înrădăcinată în natură și spiritualitate, înfățișează adesea scene sublime ale naturii, prezentând figuri solitare și ruine gotice. Expunerea de la Berlin va prezenta aproximativ 60 de picturi și 50 de desene provenite din Germania și nu numai, prezentând mai multe capodopere renumite și iconice la nivel mondial, cum ar fi Abbey in the Oakwood și The Monk by the Sea. Expoziția va arunca, de asemenea, lumină asupra celor mai recente rezultate ale cercetării în tehnica picturii lui Friedrich. „Caspar David Friedrich: Infinite Landscapes” se deschide pe 19 aprilie 2024 și durează până la 4 august.

„Olympism: Modern Invention, Ancient Legacy” la Musée du Louvre (Paris). Pe măsură ce orașul Paris se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice, o expoziție fascinantă, intitulată „Olympism: Modern Invention, Ancient Legacy” se va deschide la prestigiosul muzeu Luvru. Aprofundând originile primelor Jocuri Olimpice moderne, expoziția își propune să evidențieze fundalul politic care a dat naștere acestor Jocuri și să exploreze eforturile vizionare ale organizatorilor de a reimagina competițiile sportive din Grecia antică. Dincolo de binecunoscuta figură a lui Pierre de Coubertin, „părintele” Jocurilor moderne, expoziția se centrează și pe alte personalități cheie, inclusiv Emile Gilliéron, artist elvețian și desenator cu reședința în Grecia, care a fost numit oficial artist pentru Jocurile Olimpice din 1896 și 1906. Un punct culminant al expoziției este prima Cupă Olimpică, creată pentru câștigătorul maratonului la Jocurile din 1896, de la Atena.

„Olympism: Modern Invention, Ancient Legacy” se deschide pe 24 aprilie 2024 și va putea fi vizitată până la 16 septembrie 2024. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *