◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.07.2024

Cele mai bune țări europene pentru a trăi la pensie

Din Suedia până în Elveția și din Franța până în Spania, există diferențe mari în ceea ce privește cât de ușor le face fiecare țară pensionarilor să trăiască.

Franța este una dintre cele mai generoase țări din Europa pentru pensionari și este de multă vreme o destinație populară pentru britanici – datorită combinației dintre o înaltă calitate a vieții, vremea caldă (în sud) și îngrijirea medicală excelentă. Pentru a obține acest tip de viză, va trebui să dovediți că vă puteți întreține financiar și că nu veți deveni o povară pentru statul francez – suma orientativă utilizată pentru aceasta este salariul minim francez, cunoscut sub numele de SMIC. În prezent, aceasta este de 1.747 de euro pe lună, brut.

Libertatea de circulație înseamnă că pentru cetățenii UE pensionarea în Spania este destul de simplă. Înregistrarea ca rezident și alte documente vor fi necesare. Economiile pe care trebuie să le dovediți pentru a obține această viză sunt de 28.000 de euro pe an pentru o persoană.

Deși Suedia poate să nu fie destinația evidentă de pensionare – țara nordică nu este cunoscută pentru soare, mare și nisip – există totuși mulți străini care doresc să se retragă acolo. Pentru cetățenii UE, procesul este relativ simplu, pensionarii fiind acoperiți de regulile UE privind libertatea de circulație, dacă pot dovedi că se pot întreține.

În Elveţia trebuie să aveți 55 de ani sau mai mult pentru a vă muta pentru a vă pensiona.

Va trebui să demonstrați o legătură strânsă cu Elveția – rezidența anterioară, legăturile de familie, vacanțe frecvente în Elveția sau imobiliare, potrivit thelocal.com. Dacă sunteți cetățean al unei țări UE, trebuie să aveți resurse financiare adecvate pentru a acoperi costul vieții în Elveția după pensionare — sumele exacte sunt stabilite pe baze cantonale.

Italia este o destinație de vis de pensionare pentru mulți oameni atrași de clima caldă, costul mai scăzut al vieții și ritmul de viață relaxat – precum și oferte precum o cotă forfetară a impozitului pentru pensionari. Pentru resortisanții UE, pensionarea în Italia este destul de simplă. Înregistrarea ca rezident și alte documente vor fi necesare, dar nu este nevoie de viză. Odată rezident în Italia, puteți alege să vă înregistrați la serviciul național de sănătate din Italia plătind o taxă proporțională cu venitul dvs., cuprinsă între 387 EUR și 2.788 EUR pe an.

Danemarca nu are o viză de pensionare, așa că mutarea depinde de alte vize disponibile pentru cei care nu studiază sau nu muncesc. Pentru cetățenii UE, pensionarii sunt acoperiți de regulile UE privind libertatea de circulație, ceea ce înseamnă că se pot deplasa dacă pot dovedi autosuficiență financiară. Acesta va oferi un permis de ședere temporară în UE, care poate fi transformat într-un permis de ședere permanent, după cinci ani.

Austria are multe de oferit cuiva care caută un loc pentru a-și petrece anii de pensie.

Pentru resortisanții UE, pensionarea în Austria este destul de simplă – trebuie doar să vă înregistrați ca rezident și să completați alte documente, dar nu veți avea nevoie de viză sau permis de ședere. Procesul este chiar relativ simplu și pentru cetățenii din afara UE – există un tip de viză de pensionare, care trebuie, totuși, reînnoit frecvent.

Standardul ridicat de trai din Germania este o mare atracție pentru cei care caută un loc pentru pensionare. Germania nu are viză specială pentru pensionari, dar aceștia

trebuie să solicite un permis general de rezidență (Aufenthaltserlaubnis), în baza căruia va fi posibilă selectarea pensionării ca categorie. Solicitanții din anumite țări din afara UE (cum ar fi SUA, Marea Britanie, Australia, Africa de Sud, Japonia, Coreea de Sud, Israel, Canada și Noua Zeelandă) pot veni mai întâi în Germania cu o viză de turist obișnuită și apoi pot solicita o rezidență. Pentru oricine dorește să-și petreacă ultimii ani în Germania, este totuși recomandabil să solicite la Consulatul țării lor de origine cu cel puțin trei luni înainte. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *